понеделник, 15 януари 2018 г.

Коюфтенца от хайвер на шаран




От детството си помня хайвера, който мама правеше у дома. Беше едно голямо бъркане. Първо с дървена лъжица, за да се спукат зрънцата, после с миксер и капка по капка олио, докато свят ти се завие. Обаче цялото това суетене си струваше. Имахме най-белия и хубав хайвер, който много вървеше на препечена филийка. От тазгодишния шаран извадих около 200 гр. хайвер. Сега нямам търпението на мама да бъркам хайвер, но си направих кюфтенца. Станаха страхотни, щом мъжът ми не ги позна, а той не яде риба и нищо рибно. Приличат много на фалафели, но с рибен привкус.

Продукти за 100 грама:

100 гр. хайвер
1/2 с.л. сол
1 яйце
малко черен пипер
1 пакет галета
1/2 к.л. сода бикарбонат
олио за пържене

Приготвяне:

Хайверът се измива много добре и почиства от ципите. Осолява се и се оставя в хладилника за два дни,  може и за един, ако бързате. Изважда се и се отцежда водичката, ако е пуснал. Към него се добавят разбитите яйца, содата, галетата. Добавяйте галетата по малко. Сместа е с гъстота, която да позволява да оформяте с ръце кюфтенца. Аз ги пусках с лъжица. В съд загрявате повечко олио и намаляте котлона. От 9 степени аз пържих на шеста. Пържите до златисто, като обръщате от двете страни.


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Оооо, каква късметлийка, а аз си купувам хайвера готов, защото много го обичаме :) Чудни кюфтенца си направила :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са...това е деликатес, Траянче !
    Ще се хареса и у дома - чудесна идея, благодаря ти!
    Сърдечни поздрави, здрави и усмихнати зимни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, много обичам хайвер от шаранче. Когато е малко и аз го правя на кюфтенца:), да има повечко:). Чудни са твоите, Траянче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче,
    хайверът наистина е много вкусен, аз много отдавна не съм вадила пресен.А идеята е чудесна, страхотни кюфтенца са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)