понеделник, 20 ноември 2017 г.

Негреса




Подбудителката за този страхотен сладкиш е Кремена Русева от Cooc Whit  A Smile . Наистина е страхотен, приготвя се бързо и свършва бързо. Не, не е познатото "Негърче", не се бъркайте, ами запрятайте ръкваи! Сега само да уточня, че при мен се получи не точно "Негреса", ами малко "Мулатеса", заради липсата на какао, което бе свършило и никой естествено не знаеше и не беше го пипал! За да докарам цвят, сложих 3 с.л. течен шоколад.


Продукти:

400 гр. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. захар
2ч.ч брашно
1 равна с.л. сода бикарбонат
3 с.л. какао или 3 с.л. течен шоколад

Приготвяне:
Смесват се киселото мляко, олиото, захарта, брашното, смесено с какаото и содата. Върху хартия за печене в кръгла тавичка се изсипва сместа и пече на 200 градуса в загрята фурна. Времето е около 30 минути, но ако печете в малка тава, както аз, отнема повече време. Аз исках по-висок блат като за торта. Печем до суха клечка.


Сироп:

1ч.ч. вода + 1/2 ч.ч. захар завират и се отместват от котлона, без да се сгъстяват. Заливаме сладкиша, след като предварително сме надупчили с вилица, и той, и сиропът са напълно студени.


Маслен крем:

125 гр. меко масло
1ч.ч. пудра захар
1 жълтък
1 ванилия

Разбиваме всичко с миксер и намазваме сладкиша.

Крокан:

1ч.ч. захар
1/2 ч.ч орехи

Захарта се карамелизира в сух съд, без да се разбърква, просто се разклаща съдът. Прибавят се счуканите ядки и сега вече бързо разбъркваме и изсипваме сместа върху алуминиево фолио или хартия за печене. Когато кроканът изстине и се втвърди, се начуква на по-ситни парченца. Целият сладкиш се поръсва и облепя с тях.

4 коментара:

  1. Ето така се раждат сладкишите с история:). Някой нещо сгрешил, забравил или пък вложил креативност, като теб:). Страхотна Негреса! Изкушаваща просто! Поздрави, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  2. Негреса или Мулатеса ... разкошен сладкиш!
    Благодаря, Траянче,
    твоите предложения винаги ме впечатляват!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересен сладкиш, Траянче.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)