четвъртък, 4 май 2017 г.

Френски бриош



Типично френско лакомство, което всъщност е вариант на козунака ни, но с по-малко количество брашно. Тази година по празниците направих и него. Много ни хареса, тъй като има специфичен маслен вкус, заради голямото количество масло. Единствено като грешка отчитам плънката. В рецептата на Ирина, която използвах, имаше доста сушени плодове. Аз също сложих, но те не дадоха сладостта, на която са свикнали у дома. Ако и вие обичате сладичко, просто сложете шоколадова плънка или сладко, локум, нещо, което да даде повече сладост. Тестото може да се направи до 3 дни преди приготвянето, което допълнително улеснява.

Продукти:

Измерете всичко точно!

500 гр. брашно
25 гр. прясна мая
50 гр. захар
щипка сол
50 мл. прясно мляко
5 яйца
250 гр. меко масло

Приготвяне:

Използват се бъркалките на миксера за тесто, хлебопекарна или месите на ръце, но за кратко. Маята се разтваря в млякото, в нея слагам и захарта. Всички продукти без маслото се слагат в миксера или пекарната и се омесват до топка тесто. Маслото се добавя малко по малко, меси се още 10 минути и накрая можете да добавите сушени плодове. Тестото може да се изпече и веднага, след като втаса, или да се прибере в плътна кутия до момента, в който ще печете. Разделя се на части и се сплита по желание. Аз направих офицерско копче и 6 малки бриоша. Може да направите обикновена плитка, руска плитка - има видео в интернет за различни плетки. Лично аз препоръчвам, преди да започнете да плетете, да направите ленти, пълни с локум, сладко или шоколад, за повече сладост.


Моят пълнеж:

80 гр. шоколад
50 гр. масло
2 с.л. какао
2 с.л. пудра захар
захаросани корички

Маслото и шоколадът се стопяват на водна баня, махат се и се добавят какаото и захарта. Получава се гъста маса, лесна за нанасяне с шпатула или лъжица. От всяка лента оформяме руло. Сега вече оплитаме и оставяме да втаса, докато удвои обема си. Аз поставям във фурната на 50 градуса.Намазвам с жълтък, разбит с няколко капки олио, поръсвам със захар, орехи, бадеми, каквото има, и пека на 170 градуса за 30-40 минути или суха клечка в средата. Охлажда се напълно преди разрязване, но и топъл е много вкусен.
Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. Страхотен е - разкошен, много ефектен и неустоим ... Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче,
    гледах в едно предаване рецептата на Джулия Чайлд за бриош.Не съм правила подобно тесто, твоят вариант изглежда страхотно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно и вкусно предложение :-)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)