Още една пита с интересно оформление. Идеята взех от Ваня Джорджевич.Не е никак сложна, а си е вкусничка, като всяка топла питка в студено време.
250 мл. прясно мляко
1 кубче мая или 2 п. суха
1 с.л. захар
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
50 гр. разтопено масло
1 с.л. сол
600 гр. брашно
За плънката:
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
1 яйце
50 гр. масло
1 яйце за намазване
Приготвяне:
Замесва се меко тесто или в хлебопекарната, или като в млякото, аз слагам в киселото маята, докато се разтвори, добавяме другите продукти и накрая брашното. Оставяме на топло да втаса за 30 минути.
В това време настъргваме наедро кашкавала и сиренето, разбъркваме ги с яйцето и мекото, а не разтопено масло.
Без да премесваме наново тестото, го разточваме на кора с дебелина 1 см. С малка чашка с диаметър 8 см. изрязваме кръгове. Застиламе тава с хартия за печене и започваме да редим. За да се получи тази форма с малки гевречета е нужна малка чаша, която да подпира кръгчетата. Слагаме чашката, легнала настрани.
Вземаме едно кръгче, поставяме върху него от плънката и го поставяме подпряно на чашката, до него следващото, плънка, другото и така до края. Оставяме питата да втаса за около 30 минути на топло или за по-бързо на 50 градуса във фурната.
Мажем с разбитото яйце и печем на 180 градуса до златисто.
Вземаме едно кръгче, поставяме върху него от плънката и го поставяме подпряно на чашката, до него следващото, плънка, другото и така до края. Оставяме питата да втаса за около 30 минути на топло или за по-бързо на 50 градуса във фурната.
Мажем с разбитото яйце и печем на 180 градуса до златисто.
Да ви е сладко!
Разкошна питка! Браво, Траянче! А оформлението наистина е много лесно и ефектно.
ОтговорИзтриванеТраянче,
ОтговорИзтриванепитката изглежда съвършено, много интересно оформление.Чудна е.
Поздрави !
Чудесна е ! Като всяка твоя питка :)
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЕха, такава пухкавелка е станала, че не мога да устоя и ще си отчупя:) Много красива! Поздрави и Честита Баба Марта!
ОтговорИзтриванеРазкош...
ОтговорИзтриванеМного интересна идея, Траянче -
чудесна рецепта, апетитна визия и майсторско изпълнение!
Благодаря, поздрави за теб и прекрасни мартенски дни!
Иха, за мен дали остана!?
ОтговорИзтриване