понеделник, 27 февруари 2017 г.

Геврек погача




Още една пита с интересно оформление. Идеята взех от Ваня Джорджевич.Не е никак сложна, а си е вкусничка, като всяка топла питка в студено време.

Продукти:

250 мл. прясно мляко
1 кубче мая или 2 п. суха
1 с.л. захар
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
50 гр. разтопено масло
1 с.л. сол
600 гр. брашно

За плънката:

100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
1 яйце
50 гр. масло

1 яйце за намазване

Приготвяне:

Замесва се меко тесто или в хлебопекарната, или като в млякото, аз слагам в киселото маята, докато се разтвори, добавяме другите продукти и накрая брашното. Оставяме на топло да втаса за 30 минути. 
В това време настъргваме наедро кашкавала и сиренето, разбъркваме ги с яйцето и мекото, а не разтопено масло. 
Без да премесваме наново тестото, го разточваме на кора с дебелина 1 см. С малка чашка с диаметър 8 см. изрязваме кръгове. Застиламе тава с хартия за печене и започваме да редим. За да се получи тази форма с малки гевречета е нужна малка чаша, която да подпира кръгчетата. Слагаме чашката, легнала настрани.

 Вземаме едно кръгче, поставяме върху него от плънката и го поставяме подпряно на чашката, до него следващото, плънка, другото и така до края. Оставяме питата да втаса за около 30 минути на топло или за по-бързо на 50 градуса във фурната.

Мажем с разбитото яйце и печем на 180 градуса до златисто.

Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Разкошна питка! Браво, Траянче! А оформлението наистина е много лесно и ефектно.

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче,
    питката изглежда съвършено, много интересно оформление.Чудна е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е ! Като всяка твоя питка :)

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Еха, такава пухкавелка е станала, че не мога да устоя и ще си отчупя:) Много красива! Поздрави и Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкош...
    Много интересна идея, Траянче -
    чудесна рецепта, апетитна визия и майсторско изпълнение!
    Благодаря, поздрави за теб и прекрасни мартенски дни!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)