понеделник, 20 февруари 2017 г.

Лесна шоколадова торта



Една наистина лесна и бърза тортичка и 4 на 1 за мен:) - нищо, че си оставам все на 16. Почерпете се виртуално. Хубавото на такива бързи торти е липсата на плескане. Всичко се разбърква с тел или вилица, става бързо и чисто, а неустоимо вкусно.

Продукти:

За 2 блата:

225 гр. брашно
350 гр. пудра захар
11/2 ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.л. сода за хляб
85 гр. какао
2 яйца
250 мл. прясно мляко
125 мл. олио
1 ванилия
250 мл. вряла вода

За ганаша:

200 гр. черен шоколад
200 гр. сметана

За белия млечно-желатинов крем:

200 мл. течна подсладена сметана
1 кофичка кисело мляко висок процент
2 с.л. мед
1 пакетче желатин


Приготвяне:

В купа се смесват всички продукти без водата до хомогенна смес. Тя се добавя накрая на тънка струйка и се получава доста течна смес, но това да не ви притеснява. Така блатът става по-сочен. Сместа се разпределя в  2 тавички, застлани с хартия за печене, с диаметър  20-24 см. , зависи какви имате и печем на 180 градуса, до излизане на суха клечка от вътрешността.
Докато блатовете се охлаждат, правим ганаша. Загряваме сметаната до кипване, отместваме от котлона и добавяме начупения шоколад. Разбъркваме до хомогенна смес и оставяме да се охлади и сгъсти.
По оригиналната рецепта между блатовете се слага ганаш и с него тортата се измазва и отвън, но предвид сладките блатове и сладкия ганаш, аз прецених, че ще се получи торта "диабет", както казва дъщеря ми, и реших да добавя лек кисел привкус. Честно казано, не сбърках. Иначе не се пипаше от сладост:)
Белият крем се приготвя бързо и лесно. Сметаната се разбива до меки върхове. Медът се разбърква с киселото мляко. Желатинът се разтваря според указанията на опаковката, втечнява се в топла вода, която не бива да завира, и се изсипва при млякото. С леки движения и шпатула обединяваме сметаната и млякото.Този крем оставяме в хладилника поне за час, леко да стегне или докато стане готов за работа - да не се разтича, а по-скоро да е като желе.
Слагаме първия блат в ринг, отгоре изсипваме крема. Връщаме в хладилника, да стегне добре, за да не потъне вторият блат, когато го поставим. Слагаме втория блат и измазваме с ганаш. Украсата е по желание. Аз използвах шоколадов чипс.
Да ви е сладко!




Адаптирано от FOOD Recipies 

4 коментара:

  1. ЧРД жива, здрава и все на 16 :) :) Вземам си и парче в твоя чест :)

    ОтговорИзтриване
  2. Неустоим шоколадов разкош - прекрасна торта за прекрасен повод...
    Поздравления Траянче и най-сърдечни пожелания за здраве, късмет и успехи,
    творческо и кулинарно вдъхновение, много щастие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче,
    тортата изглежда прекрасно, особено това отрязано парче.За чудесен повод и чудесно шоколадово изкушение.Желая ти здраве, всичко останало ще ти се придаде.Наздраве !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Еее, пропуснала съм празника...но пожеланията мога да си поднеса и сега - здрава да си, все така позитивна и много, много щастлива!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)