понеделник, 23 януари 2017 г.

Плетена пита



Напоследък ме е ударила една вълна на питки и погачи, чак да се чуди човек. Отдавам го на студеното време и снегът, който в Южна България си е направо рядкост. В моя роден край - Добруджанския, такива зими, такова чудо имаше и още има, че с кеф да си живееш там, особено ако си дете. Та дървени ваканции, та грипни, та тролеи и автобуси спират, ток няма - отиде един месец без училище. Пък сега падне малко сняг и цялата страна пропищява. Никой в оня край не се оплаква. Зърното е завито, вино и мезета има, дръвца се намират, е, малко има режим на водата, ама той си е целогодишен:) Така че, сега в студа, като заухае на топла пита и цялото домочадие се втурва в кухнята, няма нужда да изключвам интернета:)
Питата видях при Зиче, благодаря ти! Много вкусна и, разбира се, ефектна стана.

Продукти:

1 кубче мая или 2 п. суха
1 с.л. сол
1 ч.ч. кисело мляко
350 мл. прясно мляко или вода/ топли/
2 щипки сода за хляб
1 яйце +1 белтък
1 с.л. оцет
2 с.л. олио
около 1 кг. брашно

Приготвяне:

Аз разтварям маята в киселото мляко, става доста по-бързо. Добавяме прясното мляко и всички останали продукти. Замесваме  средно меко тесто и оставяме да втаса. Може да замесите и в хлебопекарна, но не я изчаквайте докрая, а около половин час. Тестото се разделя на три топки. Всяка се разточва на правоъгълник. За да са еднакви, изрязваме краищата, а изрезките се ползват за средата на питата.  Поставяме ги един върху друг, като между тях маже с масло или олио - по желание. От двете страни се режат ленти, които се сплитат на плитка. Начина ще видите при Зиче.

Прехвърляме питата в намазнена тава или върху застлана с хартия за печене. В средата правим украса по желание. Оставяме да втаса или на топло, или във фурната на 50 градуса. Мажем с разбит жълтък и печем до златисто на 180 градуса.
Да ви е сладко и топло:)

6 коментара:

  1. Харесва ми новата ти кулинарна вълна, Траянче ... Страхотна погача!
    Слънчева, златиста, много апетитна и красиво оформена -
    поздравления за теб и за Зиче, всепризната майсторка!

    ОтговорИзтриване
  2. И ме върна и мен в ония детски години с големите снегове в същия този край, за който говориш :) :) А питата е страхотна,аз не съм правила такова нещо, майсторка си :)

    ОтговорИзтриване
  3. Красавица! А публикацията ти толкова уютна! Браво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, питата ти харесах, ама снега и зимата - не:))

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно си я изплела тази питка!Браво,Траянче!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)