Много вкусни, лесни за направа и подходящи за постещите.
Продукти:
50 гр. смлени орехови ядки
50 гр. пудра захар
1-2 капки портокалова/лимонова есенция и 1- 2 с.л. вода/ориентировъчно/
30 половинки от орехи еднакви по големина, колкото е възможно
50 гр захар
1 ч.л. масло + малко за намазване на хартия
Приготвяне:
Смесваме смлените орехи с пресятата пудра захар и започваме леко да капваме от водата, която сме ароматизирали с есенцията. Трябва да се получи меко тесто, по скоро лепкава каша, която ще слепи орехите.Ако водата е недостатъчна, слагайте по малко до получаване на каша. Слепваме две по две половинките орехи с тази смес. Подготвяме хартия за печене, намазана с масло.
От едрата захар приготвяме светъл карамел. Слагаме захарта в широк метален съд, загряваме на умерен котлон, без да я разбъркваме! Само леко разклащаме съда. Когато се карамелизира, добавяме маслото. От топлината то ще се разтопи. Махаме от котлона, вече можем да разбъркаме , за да обединим маслото с карамела. Сега действаме бързо. Топваме всяка страна на готовия орехов бонбон в карамела и го оставяме на намаслената хартия. Ако искате , можете просто да накапете бонбоните с карамел , без да ги топите. Изчакваме карамелът да стегне и сме готови да ги хапнем.
Да ви е сладко!
Страхотни орехови бонбони Траянче, -
ОтговорИзтриванемного креативна идея, с чудесен вкус и визия.
Предполагам, че може да се използва кокосово масло.
Благодаря за чудесната рецепта,
поздрави за теб и вдъхновена празнична седмица.
Благодаря ти, Дианка! Мисля, че ще стане, аз не съм го ползвала все още.
ИзтриванеМного интересни бонбонки, Траянче! Обичам ядки и карамел. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудни ! Весела Коледа !
ОтговорИзтриване