понеделник, 20 юни 2016 г.

Карамелизирани пуканки

Новият брой на кулинарното списание "So into food" излезе още миналата седмица, но аз нещо се замотах:) Той е посветен на децата и техните омазани и весели личица. Ето и една от рецептите, с които аз участвах.




Кой не обича пуканки? Особено пред телевизора с хубав филм? Май няма такива или аз поне не познавам:) Тези пуканки обаче не ги правя аз у дома. С това се занимават децата и баща им. Първо, защото се сещат в късните часове, когато вече на мен не ми се готви, и, второ, защото ги правят толкова сладки, че аз хапвам само няколко, иначе рискувам да си докарам диабет:)
Доста скептично погледнах на идеята им и очаквам омазана кухня и нулев резултат, обаче се оказа, че са ги направили перфектни първия път, после вече пак перфектни, но си увеличили хората захарта:) Затова ще ги дам с нормално количество захар, както трябва да бъде, според мен:)

Продукти:

200 гр. царевица за пукане
200 гр. захар
40 гр. масло + 20 гр. за намазване
2-3 с.л. олио

Приготвяне:

Сложете олиото в дълбока тенджера - поне 3 л. и загрейте на макисмална степен. Сипете царевицата и затворете с капака. Почти веднага зърната започват да се разпукват и да пукат. Не отваряйте тенджерата, само я разклащайте или подрусвайте, за да не загарят на дъното готовите пуканки. Когато капакът започне да си надига от готовите пуканки или вече не се чува пукане, значи са готови. Предполагам, че всеки знае как се правят пуканки:) Сега ги оставяме да изстинат и започваме карамела. 
Преди това обаче си намасляваме широка тава с 20 гр. масло.
Слагаме захарта в сух метален съд , най-добре тиган с дръжка на котлона и не разбъркваме! Само леко разклащаме съда, докато се карамелизира захарта или да стане течна със златист цвят. Внимавайте да не я прегорите.Добавяме маслото, бързо разбъркваме и махаме от котлона. Изсипваме половината от готовите пуканки в сместа, разбъркваме, да полепне карамела и ги изсипваме в намаслената тава.С втората част процедираме по същия начин. Пуканките се слепват по няколко, затова с ръце ги отделяме една от друга и сме готови:)
Да ви е сладко!



5 коментара:

  1. Грабвам купата и добре, че си се замотала, та иначе щях да съм на опашката:)))) Чудни са. Поздрави, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  2. Сладки пуканки и филмче. Планът за тази вечер е готов!

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче, нека твоите хора да заповядат и у нас :) хем ще ги направят хем ще хапнем сладко :)

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления, Траянче, закъснявам с коментарите, но са от сърце!
    Чудесен е новият брой на списанието и твоето, вашето участие - също.
    Страхотна попадение са карамелизираните пуканки, изглеждат неустоимо и всички ги обичат.

    ОтговорИзтриване
  5. О, ти даже си ги изпукала сама...мама правеше преди такива пуканки, аз не съм опитвала да приготвя!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)