понеделник, 30 май 2016 г.

Толумбички

У дома ги яде само мъжката част и то едната:) - по-голямата.Останалите побутват и бягат. Но съпружеското тяло ги обича и редовно ги правя. Дори ми влизат в графа "Лесно и бързо". Рецептата е от една приятелка и от нея излизат доста бройки, ако не са много големи.
Продукти:
 250 мл. вода
 250 гр. брашно/ или просто мерим с една и съща чаша/
 125 мл. олио или наполовината на водата почти
 на върха на ножа лимонтузу
 4 яйца
 Приготвяне:
 Водата се слага да заври заедно с олиото. Отместваме съда от котлона, изсипваме цялото брашно наведнъж и бъркаме енергично с дървена лъжица.Получава се топка тесто, която лесно се отделя от стените.Оставяме сместа леко да се охлади 4-5 минутки и добавяме едно по едно яйцата до пълното им усвояване. Ей това ми е най - омразната част, но се преживява:)Получава се вече лепкава смес. Пълни се в шприц и пържи в тенджера или тиган на маслена баня - с доста олио до златисто. В началото олиото е вряло, но след първите поставени толумбички намалям - котлонът ми е на 9 максимум, слагам на 7.Тук една хитрост от Пепи - В олиото шприцоваме един кръг и веднага нарязваме на парченца с ножица.
Сироп приготвям от равни количества вода и захар.Оставям да ври, докато се сгъсти леко. С изстиналия сироп заливам толумбичките и ако има кой да чака, се сиропират, ако ли не - се нападат:)
Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Обожавам ги, а твоите са невероятно изкушаващи -
    слънчево златисти, пухкави и много сочни..
    Благодаря за чудесната рецепта и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. :))) при мен - еклери:)))) СТрахотни са тези толумбички, Траянче. И вкъщи мъжете много ги харесват, а те нали знаеш, че са болшинството:))) Ако си направила повече, пращай!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Oooo, много обичам :) Страхотни са ти Траянче ! А това рязане с ножицата - шприцоваме кръга в олиото, вадим и след това нарязваме, нали така ? И ако не съм правила никога парено тесто ще се справя ли :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се справиш , ами чак пушек ще се вдига. Шприцоваш, режеш директно в тигана и после само ги вадиш. Ако режеш след това, ще се смачкат. Пробвай и показвай:)

      Изтриване
  4. Еха, другия път като направиш, пращай и у нас :) Всички ги обичаме! Чудесни са твоите!

    ОтговорИзтриване
  5. Грабвам си и аз толумбичка:)

    ОтговорИзтриване
  6. Оххх от кога търся оригинална рецепта за тулумбички! Наистина стават превъзходни :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)