неделя, 1 май 2016 г.

На Великден шоколад, коприна и...ориз:)

Христос Воскресе!





Тази година отново правя козунаци, боядисвам яйца, както всички останали, разбира се. Курабии обаче твърдо не:) По моя край не се правят и макар че се омъжих в такъв, в който са традиционни, някак не са ми на сърце.
Козунакът е с миналогодишна рецепта, но  с глазура от шоколад. Все се оплакват у дома, че не им стига шоколадът- ами ето им сега:) Рецептата за козунак вижте тук

А за глазурата ви трябва един черен шоколад. Сложете малко повече от половината от него в порцеланова купичка. Нея сложете в по-голяма метална и поставете на котлона. Много важно е водата да не завира, така че загрявайте на ниска степен, при непрекъснато бъркане. Когато шоколадът стане течен, махнете от котлона и добавете остатъка от шоколада. така ще го темперирате и вече можете да залеете козунака, който е изстинал. Оставете на стайна температура да се охлади и сте готови.
Всяка година с децата търсим оригинални идеи за боядисване на яйца. Тази година освен традиционния начин направихме така нашумелите яйца, боядисани с ориз и с коприна.

Яйца, боядисани с ориз
Какво ви е нужно:
Бели яйца!!!
Пластмасови кутийки/ ползвам от салати, малките на Била или Кауфланд/ или кофички от кисело мляко
За всяка кутийка по една шепа ориз
Боя за яйца - най- добре от тези, които се режат и се накапват върху яйцето. Ако обаче нямате такива, ползвайте малко от боята, в която сте боядисвали.

Сварявате яйцата и оставяте леко да изстинат. В това време смелете ориза в робот на по-ситни парченца, сложете го в кутийка и капнете малко боя върху него.

 Разбъркайте добре, за да се оцвети. Сложете едно яйце, затворете добре и започнете да раздрусвате енергично кутийката. Ако ползвате кофички от кисело мляко, сложете ги в отделни торбички, стегнете с ластичка, иначе рискувате да се разхвърчи из цялата къща:) Доказано е, малкият заля канапето пода и самия себе си:)

Ако оризът изсъхне, докато варите друга партида яйца, пак капнете малко боя. Идеята е оризът да е леко влажен. Стават много красиви.

Боядисване на яйца с коприна
Ето тази техника обаче няма равна по себе си според мен. Най - трудното тук е да намерите естествена коприна, иначе просто ще си изгубите времето. Една приятелка ме снабди и съм й страшно благодарна. Миме, догодина искам пак:) Благодаря ти!

Какво ви е нужно:

Бели яйца!!!
Разноцветни копринени парцалчета
Памучни парцалчета
Телчета или ластички за завързване

Коприна можете да откриете в магазините за втора употреба, имате цяла година да търсите:) Разни шалове, блузи, важното е да пише 100% коприна! Вземете бялото яйце, обвийте го стегнато с коприната, стегнете с телче или ластичка. Върху него сложете памучното парцалче, пак стегнете. 

Сложете всички яйца в тенджера със студена вода, добавете 2 с.л. оцет и една сол. Варете по стандартния начин, след като яйцата заврат, намалете котлона и варете 15 минути. Хубавото тук е, че няма да има нито едно пукнато яйце, платовете ги предпазват. 

Започвате да махате платовете, когато яйцата са поизстинали, иначе ще се изгорите. После имате точно шарките на коприната. Невероятни са! 
Не минахме и без декорирани бисквитки, почти курабийки, ама медени:)

Ако не сте се отегчили, весели празници и да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Всичко е много красиво, Траянче! така и не пробвах тази година яйцата с коприната:))), но искам да съм сигурна в багрилата ѝ. Яйцата с ориз също са се получили интересни и красиви, сладките са вкусни и забавни, а козунака е разкош! Светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос Воскресе!Този козунак с шоколад е ужасно примамлив!Прекрасно се е получил! А за яйцата нямам думи!Красота!Почвам да търся коприна!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни9 са яйцата!
    Майсторка си :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много сте се потрудили,но пък красиви неща сте направили...
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни празнични изкушения - красиво, вкусно и ефектно,Траянче ...
    Честито Възкресение Христово с пожелания за здраве,
    мир, любов и светлина, много радост, щастие и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  6. Христос Воскресе, Траянче!
    Ех, че красиви яйца!
    За техниката с ориза четох тази година, но не знам защо не направих...
    За техниката с коприна знам отдавна, един път опитах, но явно не ми е била естествена коприната, за догодина - ще знам:))

    ОтговорИзтриване
  7. Не са ли вредни боите от платовете и не проникват ли в яйцата ? Иначе са много красиви.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)