понеделник, 11 април 2016 г.

Картофени кюфтета

Дъщеря ми просто ги обожава. Няма някой, който да не ги харесва вкъщи, но тя е най-големият им фен. Много често ме питат как стават толкова кръглички и не се пръскат, ето сега ще кажа. :)


Продукти:

1 кг. картофи
150 гр. сирене
100 гр. кашкавал
2 яйца
сол, черен пипер, чубрица
3 с.л. брашно
олио за пържене
Приготвяне:

Сварете картофите и ги отцедете от водата. Още докато са горещи, ги намачкайте с преса или вилица, за да нямат бучки. Прибавете натрошеното сирене и подправките. Кашкавала настържете и сложете накрая. Сместа ще е изстинала и няма да го разтопи. Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците слагаме в сместа, белтъците запазваме - в тях е тайната:) Оформете кюфтета с еднаква големина, оваляйте всяко в брашно, подредете в поднос и оставете за час в хладилника.
Пригответе си тиган и сложете олио - поне два пръста, трябва повечко мазнина. Когато е загряла, извадете кюфтетата от хладилника и разбийте съвсем леко с вилица двата останали белтъка. Потапяйте всяко кюфте в белтък и пускайте в тигана. Пържат се до златисто от двете страни. Белтъкът е този, който създава защитната стена и пази от разпадане сместа. Изваждайте ги въху салфетка или кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Поднесете с млечно-майонезен сос - любим към тях.
Той се приготвя от 1 опаковка майонеза + 1/2 кофичка кисело мляко, малко сол, пресен или сух копър и 1 скилидка чесън.
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Значи това била тайната - белтъците! Толкова обичам картофени кюфтета, но никога не успявам да ги запазя цели при пърженето и престанах да правя опити. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Тайната е много важна :)
    И аз ги обичам като Калина, ама свиркай като ги правиш!
    Прегръдки, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  3. И ние и ние ги обичаме, Траянче! Чудни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебно изглеждат ... грейнали като малки слънчица,
    чудесна рецепта и хитринка, Траянче!
    Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. и у нас чат пат ги правя панирани само в белтъците :) И със сосче са мммммм вкусотия! Следващия път като правиш ще намина д а се наредя до Калина :)

    ОтговорИзтриване
  6. И моята дъщеря ги обожава, Траянче, благодаря, че ме подсети. Моите не се разпадат, аз пък варя картофите необелени, после ги беля, така не поемат вода и тестото е по-стегнато. Ще опитам и твоя вариант:) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)