вторник, 8 март 2016 г.

Канелес и Честит празник!

Честит празник, скъпи дами! Обичайте и бъдете обичани!

Имам си форма за канеле или още наричани канелес. Ударението е на последното"Е". Формата е, разбира се, на Таперуеър и с нея приготвих един невероятен десерт. Разбрах, че трудно се намира такава форма, затова ползвайте формички за мъфини, ако решите да си спретнете тази френска вкусотия. Приготвя се много бързо, но се чакат 12 до 24 часа, за да престои в хладилник. Слагате я и забравяте:) А вкусът е уникален! Не се тревожете, че изглеждат леко чернички, там е тайната. Отвън са хрупкави, а отвътре се топят в устата.


Продукти:

500 мл. прясно мляко
220 гр. захар
2 яйца + 2 жълтъка
50 гр. краве масло
2 с.л. ром
125 гр. брашно + 30 гр. натурално нишесте
1 ванилия или 1/2 пакетче ванилова захар

Приготвяне:

Сложете млякото с ванилията да заври. Оставете настрани леко да се охлади. Сега с тел разбийте яйцата с жълтъците, добавете захарта и разтопеното също леко охладено масло. Разбиваме отново с тел до хомогенна смес. По лъжица добавяме брашното и около 60 мл. мляко на тънка струйка, при непрекъснато разбиване. Щом изсипем цялото брашно и получим хомогенна смес, вече слагаме при бъркане останалото мляко. Добавяме рома и сме готови.
Оставяме сместа да се охлади на стайна температура, покриваме я с фолио или слагаме в купа с капак и оставяме в хладилника за 12 до 24 часа, но не по-малко! Получава се доста рядко тесто и такова си е:)

На другия ден вече подготвяме формичките. Намазваме ги с масло и  разбиваме леко тестото, преди да сипваме от сместа. Пълним  не догоре, зщото сладките леко ще се надуят. Загряваме фурната на 210 градуса с вентилатор , а на 220, ако е без него. Печем 25 минути на тези градуси, после намаляваме фурната на 180 градуса и печем още 30 - 40 минути. Сладките трябва да станат хрупкави отвън, а меки отвътре. Оставяме да се охладят напълно, преди да извадим от формите. Непременно ги опитайте:) Аз сложих в още горещите канелес по малко бял шоколад и цветни топчета за разкош:)
Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Честит празник , мила!
    Заразително енергична си,да знаеш,не само в кулинарен план.

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник и на теб Траянче ! Красива и обичана да си :)

    ОтговорИзтриване
  3. Весел и сладък празник, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  4. Бъди обичана, Траянче!
    А тези сладури са много апетитни!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, много са готини, приличат ми на малки бонбонки:) а аз обичам бонбонки:))) Честит празник, Траянче! Щастие, вдъхновение и любов да превръщат всеки твой ден в празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник Траянка! Жива, здрава, влюбена в живота и все с тази слънчева усмивка :)
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
  7. празника мина, но аз те харесвам не само на осми март;)
    Траянче, това, дето показваш е запомнящо се. бъди здрава и усмихната!

    ОтговорИзтриване
  8. Интересно, Траянче...аз май имам подобни формички, трябва да проверя в шкафА:))

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)