понеделник, 15 февруари 2016 г.

Качамак/полента с кюфтенца



Качамак у дома яде само съпружеското тяло, чат-пат и перфектният мъж - Юлинел Меси. На мен вкусът не ми допада, пък и честно казано, не ми се лепи точно там, където искам, а напротив:)
Още щом Ивана от "С нож и вилица в ръка" пусна рецептата, знаех, че ще изненадам мъжа си с нестандартен качамак. Ивче, получи се чудесно, благодаря ти! Удвоих продуктите за кюфтенцата и соса и останалата част от фамилията мина без качамак, но пък с прекрасно италианско ястие - кюфтенца в сос:)


Продукти за кюфтенцата и соса:

300 гр. кайма
1 филия хляб
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 яйце
сол, черен,червен пипер, чубрица

400гр. доматен сок
200 мл. вода
1 глава лук
1 морков
1-2 скилидки чесън
босилек, сол, олио, черен пипер, риган


Продукти за качамака/ или така модерно наричан полента/:

1 л. студена вода
8-10 с.л. царевично брашно/ при мен бяха 10/
1 с.л. бяло брашно
1 ч.л. сол
По желание 1-2 с.л. масло

Приготвяне:

Първо направете кюфтенцата, за да поизстинат. Накиснете хляба в студена вода и отцедете. Смесете каймата с хляба, подправките, ситнонарязаните лук и чесън, яйцето. Направете малки кюфтенца, оваляйте ги в брашно. Отделно запържете лук, чесън и и ситно нарязан или настърган морков малко мазнина. Добавете кюфтенцата, леко ги запържете за няколко минути, добавете водата и доматения сок. Оставете на тих огън около 30-40- минути. Накрая сложете подправките.

Сега за качамака. За първи път правя и смятам, че ми се получи добре, защото главата на къщата каза, че няма бучки и чак се учуди:) Той как си го бърка не зная, ама явно не е гладък като моя:)/фук-фук/. Слагаме водата в тенджера, двата вида брашно и поставяме на котлона. Моят е с 9 степени, сложих на 6-та. След 5-та минута започваме да бъркаме, именно за да няма бучки и така около 30 минути, докато сместа започва да се отделя от стените на тенджерата. Сега работим бързо. Вземаме си една купа, слагаме по-голямата част от качамака в нея и разстиламе по стените, така че да получим вътре кухина или кладенче. Отделената част ще ни трябва да затворим отгоре. Слагаме няколко кюфтенца вътре, сос и затваряме с отделения качамак. Оставяме да се охлади добре! Моите толкова бързаха да видят какво е станало/ сякаш ядоха после, ама пусти мерак:)/, че когато го обърнах лекичко се разцепи по средата, но това не попречи на визията му:)
В България знам, че качамак се яде обилно полят с мазнина или пръжки, така че полях с две с.л. масло, сос и отново кюфтенца. Това е.
Да ви е сладко!



5 коментара:

  1. Скоро и аз ще сервирам този шедьовър на Ивана!Справила си се чудесно,Траянче!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво !Не го ядеш,но го приготвяш идеално :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден, чуден! Радвам се, че се е харесал и у вас, Траянче!
    Откакто една италианска приятелка ме научи да го правя със студена вода нямам проблем с бучките, преди и аз като теб не можех да го докарам гладък :)!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно изглежда и при теб, тук половината население ще погледнат с усмивка и ще заровят глави из хладилника!

    ОтговорИзтриване
  5. Щом е по рецепта на Ваня,тя им държи края на италианските блюда по най-майсторски начин и без съмнение е много вкусно,Траянче,супер си е гозбицата,искам и аз и бих била нетърпелива!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)