понеделник, 1 февруари 2016 г.

Кемерка


Много лесно, вкусно и подходящо за студените дни ястие. У дома много се хареса, оприличиха тази кемерка на затворена пица, а кой не обича пица? Това вече си е риторичен въпрос:)
Идеята видях при Зиче от "Черпак с мерак" и веднага спретнах. Зиче, стана чудесна, благодаря ти!

Продукти за тестото:

1 яйце
300 мл. вода
300 мл. кисело мляко
1 с.л. сол
1 сл. захар
2 с.л.зехтин или олио
1 с.л. оцет
1 кубче мая
1,300 брашно

Количеството е доста, ако искате, намалете продуктите наполовина.

Продукти за плънката:

500 гр. кайма
2-3 стръка праз
олио, сол, черен и червен пипер, чубрица

Приготвяне:

От посочените продукти замесваме нелепнещо тесто. Можете да сложите и в конейнера на хлебопекарната и да оставите на програма тесто. Оставяме го да втаса и в това време правим плънката.
Слагаме поне един пръст олио в тиган, носи на повечко мазнина, запържваме до златисто едро нарязания праз. Размиваме каймата с малко вода, за да не стане на бучки и я добавяме в тигана. Когато всичко остане на мазнина, добавяме подправките. Сега вече вземаме застлана с хартия тава. Разточваме по-голямата част от тестото и освен по дъното правим борд от него и по стените.

 Изсипваме плънката върху него и я разстиламе равномерно. Останалото тесто разточваме на друга кора и поставяме отгоре. Аз направих решетка с ролер за тесто. Печем на 180 градуса в загрята фурна до златисто.

Да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Чудесна е, Траянче!
    И как си я накъдрила отгоре ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче, изглежда страшно апетитно! Пък и при асоциацията пица... Наистина, кой ли не обича?! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна е тази Кемерка,Траянче,и плънката ми харесва!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, след това страхотно предложение един въпрос много ме мъчи - дали може ли да ме осиновиш някак :-P

    ОтговорИзтриване
  5. Е щом е замесена пица... ще се одобри от цялото войнство;) И на теб мерси за идеята , и на Зиче;)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно, ефектно и апетитно предложение, Траянче,
    а и с майсторска рецепта от Зиче - страхотна идея!
    Благодаря и поздрави за двете ви!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)