вторник, 6 октомври 2015 г.

Домашни дюнери

Децата у дома погледнаха много скептично на идеята да ядат домашни дюнери. Мисля, че се усъмниха в лудостта ми:) След голямо ровене тук и там, направих перфектната комбинация. Най- готината реплика беше от малкия критик, който все не харесва:"Ехе, твоят сос е по-хубав от купешкия". Отдъхнах си, че няма аз да ям цялата купчина с дюнери. 

Продукти за питките:

За 6 броя:

1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. вода
 1 с.л. олио
щипка сол

За соса:

1 кофичка кисело мляко
чесън на прах, не пресен или стар!
1 кутийка майонеза
1 лимон
3 сварени средни картофа
сол на вкус

За плънката:
Гирос или 200 гр. пилешко месо
подправки на вкус
зеленчуци - домат, зеле, краставица
пържени картофки
кетчуп

Приготвяне:

От  водата, олиото, солта и брашното омесете меко, нелепнещо тесто. Разделете го на 6 топки и разточете тънички кръгове.

Загрейте незалепващ тиган и изпечете питките от двете страни до леко жълт цвят. Ще видите, че веднага образуват мехури от едната страна. Не ги препичайте, защото няма да могат да се навиват, а ще се трошат. Оставете питките настрана.

Разбъркайте млякото с майонезата и пасираните картофи до еднородна смес. Овкусете с чесъна и сока от лимона. Посолете по свой вкус.

Сега вече ви трябва месото от гироса в предната публикация и останалия сос от него. Сосът е нужен за арабските ни питки. Голямо търсене падна, докато разбера с какво точно поливат плочите в дюнерджийниците, за да омекотят питките. Оказа се, че това е сокът от печенето на месото или при тях това, което капе от шиша за дюнер. Сосът се разрежда с малко вода, слага се в малка бутилка и капачката се пробива на две- три места. Загряваме тигана, пръсваме с бутилката от соса и слагаме веднага една от питките за кратко. Отгоре пръсваме пак от соса и я орбъщаме. Питките омекват веднага и променят цвета си.  Имайте предвид, че здраво пръска, но кой ти гледа в целия калабалък:) Ако нямате месо от моя гирос, нищо не ви пречи да си запържите за  кратко в тиган с малко мазнина малко пилешко месо и да го овкусите, както си знаете:)

Сега вече слагаме месото, сос и гарнитура по избор- домати, краставици, зеле, пържени картофи, каквото обичаме. Завиваме дюнера и сме готови! 
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Чудно вкусно, Траянче!
    Много би се харесало и у дома.
    Благодаря за рецептите!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са !! Тоя номер с поливането на тигана не го знаех :)) а колко съм се чудела как да омекнат моите питки. Благодаря Траянче :)

    ОтговорИзтриване
  3. Купените бих ги пропуснала, но пък един от тези с удоволствие бих си хапнала, Траянче!
    Поздрави и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Траянче! И аз съм правила, но с готови питки арабски. А соса все не мога да го нагодя като купешкия, който ми харесва, но наскоро разбрах, че слагат вътре тахан. А и твоето предложение с картофи звучи интересно!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са, Траянче, а и какво по-хубаво от одобрението и похвалите у дома.
    Начинът за омекотяване на питките явно е специален момент при приготвянето...
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Ето такъв дюнер бих опитала и аз, домашен и задължително вкусен ще да е бил! Поздравявам те за търпението, Траянче. :) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)