Днешната торта е за рожден ден. Не какъв да е, а 16-ти! Тя е за едно момиче, което не спира да ме усмихва, не спира да ме изненадва, не спира да ме радва и винаги, когато я погледна, изпитвам гордост, защото... това е дъщеря ми!
Честит Рожден Ден, Калина!
Бъди все така чаровна, упорита и амбициозна, защото само така ще сбъднеш мечтите си!
Освен тортата, тя получи и подарък, който обаче не е материален. Отдавна мина времето на куклите, роклите и всичко останало. Тази година ние й подарихме преживяване, което, мисля, ще помни цял живот - полет с паратрайк. А после и парти- изненада.
И преди да съм досадила, минавам към рецептата. Калина обожава шоколад, затова и тортата е доста шоколадова, разбира се с блатовете на Ирина Купенска. Тъй като вече съм я правила, смених шоколадовия мус с друг крем. Интересното в него е, че освен познатите продукти използвах и сладко от биволско мляко.
Донесоха ми го като подарък. Сладкото е разкошно, много гъсто и сладко, напомня на разтопен карамел. Разбрах, че го правят някъде край Хасково и само там може да се намери. Но може и вие да си намерите:)
И преди да съм досадила, минавам към рецептата. Калина обожава шоколад, затова и тортата е доста шоколадова, разбира се с блатовете на Ирина Купенска. Тъй като вече съм я правила, смених шоколадовия мус с друг крем. Интересното в него е, че освен познатите продукти използвах и сладко от биволско мляко.
Донесоха ми го като подарък. Сладкото е разкошно, много гъсто и сладко, напомня на разтопен карамел. Разбрах, че го правят някъде край Хасково и само там може да се намери. Но може и вие да си намерите:)
Продукти:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.
Аз изпекох 3 отделни блата за по-лесно.
Продукти за крема:
500 гр. маскарпоне
200 мл. течна сметана
1 кутийка сладко от биволско мляко/ ако нямате, спокойно може да го пропуснете./
За шоколадовия ганаш:
200 гр. черен шоколад
80 мл. течна сметана
Първо си направете ганаша, защото му трябва време, да стегне. Загрейте сметаната ко кипване и и я изсипете върху начупения шоколад. Разбъркайте до хомогенна смес и оставете да изстине на стайна температура. После оставете поне за 3 часа в хладилник.
Разбийте течната сметана до меки върхове, към нея добавете маскарпонето и сладкото. Разбийте за кратко до хомогенна смес. Сега вече слагаме блат и крем. Аз сложих блатовете в ринг, а после измазах тортата. Оставете си малко крем за измазване.
Готовия ганаш разбийте с миксер до пухкав крем, но за кратко, за да не се пресече и шприцовайте отгоре. Аз заложих на малини, които да успокоят сладостта на тортата:) Самите малини наредих и намазах с разтворен желатин, за да стоят лъскави и запазят свежестта си. Боднах и малко мента за свежест, като преди това обиколих града за нея:)
Да ви е сладко!
Да ти е жива и здрава ! А тортата си е страхотна :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
ИзтриванеЧестита ти рожденичка, Траянче! Да ти е жива и здрава!
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна!
Благодаря ти!
ИзтриванеОоууу, ама тя много внушаваща възраст е 16! Чудесна е тортата, не се и съмнявах, че ще е такава, но подаръка-преживяване е страхотен :) Няма как да не го помни цял живот :)
ОтговорИзтриванеДа ви е жива и здрава Калинка, Траянка! Нека не спира никога да те усмихва :)
Благодаря, Пепи!
ИзтриванеЧудесна е,Калина и нека винаги да е в полет :)
ОтговорИзтриванеУстремена и сбъдваща мечтите си!
Прекрасна торта и невероятен подарък!
Чакам ви :)
Тя е прекрасна, прекрасни са и нейните 16 години, прекрасен е подаръкът и прекрасна торта.
ОтговорИзтриванеЧестит ви празник - здраве, успехи, сбъднати мечти и много щастие за всички ви...
Няма да пропусна тортата - впечатляваща е, много комплименти, Траянче!
Да е жива и здрава прекрасната госпожица!
ОтговорИзтриванеДа бъде окриляна от своите родители когато има нужда от това и да дава окриление на същите със своите постижения!
Тортата е разкошна!Поздрави,Траянче и весел празник!
Прекрасна торта за още по-прекрасно момиче!
ОтговорИзтриванеДа ви е жива и здрава!
Честито на Калина и да лети към мечтите си с лекотата на полета,който сте й подарили!Чудесен емоционален подарък,браво!Тортата е чудесна също!
ОтговорИзтриванеИха, каква прекрасна възраст...Аз пък и желая да остави малко амбициите настрана и да се наслаждава на младостта, която никога после няма да има! Да бъде влюбена, разсеяна, мечтаеща, палава, дръзка и...каквото друго тя самата си пожелае!
ОтговорИзтриванеМного страшен подарък:)), аз понеже съм си бъзла и особено спрямо дъщерята, но пък какво по прекрасно да полетиш, сигурно си е струвало и нейния и вашия страх(ако сте ги имали въобще:))
Тортата ти е чудесна, Траянче!
Траянче, да ти е живо и здраво порасналото момиче, пълно с мечти да е сърцето му! А ти си приготвила толкова хубава торта, изглежда прекрасно, сигурна съм и за вкуса! А подаръкът... Страхотен, бих си помечтала и аз за подобен. :) Поздрави най-сърдечни!
ОтговорИзтриване