Когато навън захладнее, обикновено ни се похапва нещо тестеничко. Затова заложих на тези вкусни пърленки. Рецептата е на Илианка от "Щъркелово гнездо" и много ни хареса! Хубавото тук е, че имате избор. Можете да изпечете на тиган, на скара или във фурната. Аз направих на тиган и на фурна. Първите обаче се оказаха по-бързо изчезващи:)
Продукти:
1 яйце
200 гр. кисело мляко
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
20 гр. мая за хляб
200 мл. топла вода
щипка сода за хляб
3 с.л. олио
500-600 гр. брашно
сирене и кашкавал по желание
Приготвяне:
Разтворете маята в киселото мляко заедно със захарта. Добавете яйцето, солта, содата, олиото и водата. Прибавяйте брашно и омесете нелепнещо тесто. Оставете за около половин час да втаса. Загрейте незалепващ тиган. С ръце късайте малки топки, разплескайте с ръце на тънка питка, сложете натрошено сирене и отново завийте на топка. Сега пак разплескваме с ръце като мекица тестото и слагаме без мазнина в тигана. Печем около 3 минути от всяка страна. Веднага след изваждане намазваме с масло и поръсваме с шарена сол.
За пърленката на фурна в тава с ръце или лъжица разтегляме тестото, поръсваме с кашкавал и сирене. Завиваме като плик и отново изтъняваме. Печем на 200 градуса до златисто. По желание отново можем да намажем с масло.
Да ви е сладко!
ммм чудесни са! И аз предпочитам на тиган :) Ето от къде миришело вчера :)
ОтговорИзтриванеМного са ти хубави ! У нас са ни любими - правя ги на грил тигана и като е топло пак ги обичаме - с по една салата и готово :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са! Обожавам пърленки и ще изпробвам рецептата задължително.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много любимо тестено нещичко. :) Траянче, чудесни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Траянче, мога само пърленки да ям:))) Чудесни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОтчупвам си крайче от тази на тиган,страхотна звучи рецептата,Траянка!Поздрави и усмихната сряда!
ОтговорИзтриванеРазкошни пърленки, Траянче - мекички, топли и ароматни,
ОтговорИзтриванеа и рецепта от Илианка :) не се нуждае от допълнителен коментар...
Благодаря, че сподели тази чудесна идея, поздрави за двете ви, хубав ден!
Траянче, и аз ги предпочитам на тиган, но временно (дано) ще ги хапвам печени!
ОтговорИзтриване