понеделник, 11 май 2015 г.

Пърленки


Когато навън захладнее, обикновено ни се похапва нещо тестеничко. Затова заложих на тези вкусни пърленки. Рецептата е на Илианка от "Щъркелово гнездо" и много ни хареса! Хубавото тук е, че имате избор. Можете да изпечете на тиган, на скара или във фурната. Аз направих на тиган и на фурна. Първите обаче се оказаха по-бързо изчезващи:)


Продукти:

1 яйце
200 гр. кисело мляко
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
20 гр. мая за хляб
200 мл. топла вода
щипка сода за хляб
3 с.л. олио
500-600 гр. брашно
сирене  и кашкавал по желание

Приготвяне:

Разтворете маята в киселото мляко заедно със захарта. Добавете яйцето, солта, содата, олиото и водата. Прибавяйте брашно и омесете нелепнещо тесто. Оставете за около половин час да втаса. Загрейте незалепващ тиган. С ръце късайте малки топки, разплескайте с ръце на тънка питка, сложете натрошено сирене и отново завийте на топка. Сега пак разплескваме с ръце като мекица тестото и слагаме без мазнина в тигана. Печем около 3 минути от всяка страна. Веднага след изваждане намазваме с масло и поръсваме с шарена сол.

За пърленката на фурна в тава с ръце или лъжица разтегляме тестото, поръсваме с кашкавал и сирене. Завиваме като плик и отново изтъняваме. Печем на 200 градуса до златисто. По желание отново можем да намажем с масло.
Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. ммм чудесни са! И аз предпочитам на тиган :) Ето от къде миришело вчера :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много са ти хубави ! У нас са ни любими - правя ги на грил тигана и като е топло пак ги обичаме - с по една салата и готово :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са! Обожавам пърленки и ще изпробвам рецептата задължително.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много любимо тестено нещичко. :) Траянче, чудесни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Траянче, мога само пърленки да ям:))) Чудесни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Отчупвам си крайче от тази на тиган,страхотна звучи рецептата,Траянка!Поздрави и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошни пърленки, Траянче - мекички, топли и ароматни,
    а и рецепта от Илианка :) не се нуждае от допълнителен коментар...
    Благодаря, че сподели тази чудесна идея, поздрави за двете ви, хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Траянче, и аз ги предпочитам на тиган, но временно (дано) ще ги хапвам печени!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)