неделя, 12 април 2015 г.

Христос Воскресе!


Мир, благоденствие и много обич между хората! Такива са пожеланията ми тази година. Не мина без трепетите около шарените яйца и вкусния домашен козунак. От бели яйца, които търсим задължително, получихме всички ярки цветове, които искахме. По-различна беше единствено техниката с восъчна писалка, която синът ми донесе от лагера във Велинград. 


Падна голямо писане, но се оказа, че както всяко нещо и това тук си иска практика и майсторлък. Декорираните яйца с восък си направи сам и като се има предвид, че не е художник, станаха много сполучливи:)
Доверих се на изпитаните рецепти за козунак - с кисело мляко и заквасена сметана. Само дето вторият направих целия шоколадов.

Шоколадов козунак със заквасена сметана

Продукти:

2 яйца + 1 жълтък
150 гр. захар
70 гр. масло + 40 мл. олио
2 с.л. ром
1 п. ванилена захар
200 гр. заквасена сметана
1 кубче мая
150 гр. течен шоколад
кората на един лимон
650 гр. брашно
2 с.л. какао
20 гр. масло
стафиди или портокалови корички
150 гр. натрошени орехи

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта, докато се разтопи. Добавете рома, лимоновата кора и ванилената захар. Разтворете маята в сметаната. Изсипете и нея. Добавяйте по малко брашно, до получаване на меко и нелепнещо тесто. Накрая сложете малко по малко мазнината и месете, докато се усвои от тестото. Ако се налага добавете още брашно. По същия начин можете да замесите и в хлебопекарната. Оставете тестото на топло да втаса, покрито с кърпа или свежо фолио  за около 2 часа. 

Готовото тесто разточете на правоъгълна кора. Намажете я с меко масло. Отгоре поръсете с какао, после със счукани орехови ядки и стафиди или портокалови корички. На няколко места сложете течен шоколад. Завийте кората на руло и отново я омесете за около 5 минути, за да поеме шоколада и какаото. Работете с намаслени ръце. Сега вече направете три фитила и изплетете плитка или оформете, както искате козунака. Сложете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с разбита жълтък и захар. Аз добавих и филирани бадеми. Оставете да удвои обема си и изпечете на 150-160 градуса до златисто.

Да ви е сладко и весел празник!


9 коментара:

  1. Воистина Воскресе!
    Да сте здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
  2. Воистина воскресе, Траянче! Много здраве и щастие ви пожелавам на цялото семейство! Прекрасни са се получили и козунакът и яйцата. Много е интересна техниката с писалката Получават се прекрасни яйчица! Прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Великден, Траянче! Да е все така светла трапезата ви и вкусна и цветна! Здраве, щастие, мир, любов и благоденствие да царят в домът ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, воистина воскресе! Бъдете благословени!
    Хубави яйчица и козунаци, браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Великден!
    Винаги си личи, когато пипа детска ръка! Децата преобразват всичко до което се докоснат по неповторим начин! Козунакът ти също е много сполучлив!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Великден, Траянче! Бъдете много здрави и много щастливи вкъщи! А трапезата е била толкова пъстра и вкусна. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Воистину воскресе, Траянче!
    Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!
    Много красива, вкусна и цветна празнична трапеза - поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Еееее,уби ме с този козунак,Траянче,иновативна технология си приложила,обаче пък колко е изкусителен,мммм!
    Мир,светлина и надежда да има в дома ти!
    С пожелание за прекрасни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)