понеделник, 5 януари 2015 г.

Медальони с карамелизирани ябълки и 4 блогогодинки:)


Една страхотна рецепта, която открих миналата нова година при Пепи и Роси и оттогава правя неизменно, независимо дали е празник:) С нея се представих и на Мастер шеф България и много я харесаха. Аз не харесах условията на формата, но това си е съвсем друг въпрос:) Искрени благодарности на Пепи, която винаги ми е под ръка, и беше готова посред нощ или посред сутрин да ми дохвърчи със салвия, но мен ме домързя:) И без тази подправка ястието е уникално! Непременно го изпробвайте:)
Черпя ви и за четвъртата ми блогогодинка. Кога се извъртяха? Направо не усетих. Но покрай блога срещнах много нови приятели, научих нови неща и спечелих по нещичко:)
Сега към рецептата.

Продукти:
50 гр. масло
1 голяма ябълка
щипка захар
500-600 гр. свинско бон филе/ аз имах контра филе/
250 мл. пилешки бульон
2 с.л. горчица
150 мл. готварска сметана
листа от салвия/ ако имате, аз минах без тях:)/
сол, черен пипер

Приготвяне:
Нарежете филето на тънки медальони и поръсете с черен пипер и сол. Оставете настрани. Нарежете ябълката на полумесеци и сотирайте в маслото и захарта за няколко минути, докато се карамелизират. Извадете ги и сложете в тигана малко зехтин или олио. Запържете филетата от двете страни до златисто. Разбъркайте горчицата с бульона и залейте месото. Оставете да къкри, докато филетата омекнат, а бульона остане наполовина. Добавете салвията, ако нямате, прескочете я:) Накрая върнете ябълките, добавете сметаната и оставете за още 5 минути сосът да се сгъсти. Поръсете с черен пипер и сервирайте. Аз гарнирах с малко магданоз и балсамова редукция от ябълки/ има я в Лидъл/.
Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. ЧНГ Траянче ! Много хубави медальони :) Да си жива и здрава и още много по четири години да готвиш :) това последното като се замисля дали е добро пожелание ?!!?? ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Честита ти блогогодинка,Траянка!!!
    Още много да се наредят и да продължаваш да ни радваш !
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Честити 4 блогогодинки, Траянче! Пожелавам ти още толкова да празнуваш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. О ДА, МНОГО Е ВКУСНА :) но непременно мини да ти дам стръкче - две мерудия, гозба да видите вие :))))
    Много апеттитна е, Траянка!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита ти годинка на блога!
    Уж само четири, но си много добре с материала :)
    Ама то ученото, си е учено!
    Прегръдки, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  6. Траянче, за кое да те поздравя по-напред?! Страхотна си, мила! Честит РД на блога! Пожелавам ти неспирни творчески вдъхновения! Ястието е страхотно и изборът ти да го представиш е много добро попадение. Успехи ти желая, скъпа! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. За много години, Траянче! Пожелавам на теб и фамилията здраве,радост и късмет!
    Прелестно ястие, гарантирам и аз, изпробвано!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Траянче, ще очаквам с нетърпение да те гледам как се вихриш из кухнята, сигурна съм, че си се представила чудесно!
    А порцията, която си ни сервирала е толкова... Ах, апетитна е много!
    И Честити 4 годинки! Желая ти много вдъхновение и още повече вкусни рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Изглеждат божествени! Със сигурност ще ги изпробвам в най-скоро време!

    Поздрави,
    Силвия @ WorldTasting

    ОтговорИзтриване
  10. Харесвам тази класическа рецепта, Траянче!
    Този формат не започва ли едва сега и не е ли само за професионалисти, някъде реклама чух по телевизията, но обикновено съм глуха и сляпа за реклами:))
    Честита блогова годишнина, а пък аз едва наскоро ти открих страничката, ще трябва да намеря време и да надникна и назад...

    ОтговорИзтриване
  11. Честити 4 блогогодинки и честита Нова Година, Траянче!
    Наистина как лети това време..
    Желая ти още много пъти по 4 годинки и много вкусни преживявания! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честит Рожден Ден на блога! Много вдъхновение и прекрасни рецепти!Поздрави, Траяна!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита блогогодинка,Траянче!Ястието наистина заслужава внимание,а ти си го поднесла точно като за конкурс-много атрактивно и ще се огледам за тази редукция в Лидъл.

    ОтговорИзтриване
  14. Честити четири блогогодинки, Траянче! Продължавай със същия ентусиазъм и усет да градиш това уютно местенце. А менюто е съвсем като за празник. Задължително ще опитам тази вкусотия. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Честито Траянка!
    Честито и за блогчето и за участието ... пожелавам ти мноооооого късмет и обещавам че ще гледам предаването само и единствено заради теб ... и ще ти стискам палци :)
    И на мен не ми харесват форматите на подобни предавания. Гледала съм испанското :(
    Но ти не се отчайвай и гледай на пред!
    Искрено се надявам да не си тръгнеш разочарована а с награда!

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления и от мен, Траянче,
    за Новата година, за бологовата ти 4-та и убедена съм за успешното ти представяне!
    Няма съмнение, че рецепти от Пепи и Роси са гарант сами по себе си, а и в твое изпълнение разкошни...
    Отново най-сърдечни пожелания за здраве, успехи и вдъхновение, лично удовлетворение и много сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  17. Честита блогогодинка, Траянче! Продължавай все в този дух и да ни радваш с интересни рецепти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Честита блогогодинка! С най-искрени пожелания за още много рождени дни на блогчето ти, нека да си винаги така идейна, много вдъхновение ти желая и отлично представяне в мастер шеф!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. За много години, траянче! да сте здрави, щастливи, блогчето също;)
    Страхотна рецепта, ще я уважа (повече от Мастер Шеф):)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)