Стоенето у дома, в болнични, не е много приятно, но си е почивка. За 10 дни сготвих всичко, което си бях набелязала и домочадието качи към 10 килограма общо:) Тази торта съдържа половината от тях. Видях я в Слънчевата кухня на Ирина и не се колебах. Тя я описва като най - вкусната шоколадова торта и наистина е така. По - интересното е, че се приготвя като мъфините, всичко се разбърква с вилица или лъжица и се пече. Малко повече врътка има с муса, но пък блатовете стават бързо, сочни са и не се налага да се сиропират. Давам рецептата дословно, нищо не съм променяла.
Продукти:
Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.Печем на 180 градуса до готовност. След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.Печем на 180 градуса до готовност. След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.
*От посочените продукти се получават 3 блата с диаметър 18-20см.
Продукти за шоколадовия мус:
400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка
Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят.Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата. После сглобяваме с блат и мус и украсяваме по желание.
Траянче, тъкмо си казах за една седмица поне да огранича малко сладкото и ти сега с тази торта се появяваш :) Направо коленете ми омекнаха, изглежда божествено, а и несъмнено вкусът и е такъв, щом идва от Sunshine's Kitchen.
ОтговорИзтриванеПоздравления, много добре се е получила!
аа, защо не каза по-рано, че имаш шоколадова торта?
ОтговорИзтриванеКъсно е сега, нали?
Надявам се си оздравяла вече?
Траянче, страхотно начало на седмицата даваш с това шоколадово изкушение, пробвала съм го и наиситина мога да потвърдя, че е страхотно. Надявам се вече сте добре, а качените килиограми ще се стопят при връщане към нормалния ритъм на работа и училище.Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеОтлично си оползотворила престоя у дома,Траянче,с тази сочна торта!Прегръдка и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеЧудесна тортичка-и бързо оздравяване...
ОтговорИзтриванеНаистина чудесно начало за новата седмица!Поздравления за вкусната торта!
ОтговорИзтриванеТраянче, трябва да си оздравяла :)
ОтговорИзтриванеТестото за блатовете е едно от най-вкусните
/правила съм го от друг блог/
А мусовете са най-прекрасното нещо :)
Хубава седмица!
Болничните са да лежиш и почиваш, а не да се вихриш в кухнята! :)
ОтговорИзтриванеТраянче, много сочна и апетитна торта си приготвила!
Поздрави!
Истинско шоколадово вълшебство, от любимите ми! Благодаря, че сподели рецептата, Траяна! Изглежда умопомрачително! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеТи май си минала на сладка вълна в последно време - таз тортичка ще я пробвам, защото моите подопечни признават само шоколадови торти (-: Не е хубаво да си болна, ама пък страхотни експерименти си спретнала (-:
ОтговорИзтриванеХубава седмица и да оздравяваш!
Прекрасна торта! Поздрави, Траяна!!!!
ОтговорИзтриванеЩом е шоколадова…няма как да не е вълшебство:)
ОтговорИзтриванеЧудесна е ! Бързо оздравяване и разходки под слънцето ще оправят килограмите…спокойно всичко с времето си!
Сега се насладете на вкусотията!
Разкошна е тортата Траянче, надявам се вече си добре :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Разкошотия!
ОтговорИзтриванеЧудесна шоколадова торта! И аз отдавна и се каня, вероятно ще и дойде ред някой ден ;).
ОтговорИзтриванеБързо оздравяване!
Чудничка е, Траянче!
ОтговорИзтриванеАз още не съм я пробвала. Май е крайно време ;)
Поздрави!
Леле, Траянче, определението за най-вкусна шоколадова торта определено й приляга! Честита Първа Пролет!!!
ОтговорИзтриване