понеделник, 4 февруари 2013 г.

Овчарски пай

Това е вариация на класическия английски шепърдс пай. Или мусака, но в друг вариант, поне на мен ми прилича на нея. Подготовката е малко повече, но резултатът е чудесен!

Продукти:

500 гр. кайма
2 глави лук
4 скилидки чесън
2 моркова
1/2 ч.ч. бяло вино
1/3ч.ч. доматен сок
1 кубче бульон
олио, сол, черен, червен пипер

За пюрето:
1кг. картофи
20 гр. масло
1 яйце
сол и черен пипер



Приготвяне:


Сварете картофите, намачкайте ги и добавете солта, маслото и пипера. Накрая сложете разбитото яйце. Сега оставете настрани и  направете каймата.Запържете я на трохи в олиото и добавете ситно нарязания лук и чесън. После сложете настърганите моркови. Рабъркайте до омекване на зеленчуците. Сложете виното,доматения сок и разтворения в 100 мл. вода бульон. Оставете течността да изври.Овкусете с подправки по  ваш вкус- аз слагама малко чубрица и черен пипер, сол.Прехвърлете каймата в   тавичка и  отгоре разстелете картофеното пюре.Запечете в загрята фурна за около 40 минути. Оставете леко да се охлади, за да се реже по-лесно.







21 коментара:

  1. Много обичам! Страхотен се е получил.
    Защо така не получавам известя за новите ти публикации? Какво си променила?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо не съм променяла, виж в твоите настройки:)

      Изтриване
  2. Обичам го!
    Чудесен е станал, Траянче!
    Хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда чудесно и е алтернатива на мусаката, когато поомръзне :))

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, определено това ме впечатли, защото в къщи все се чумерят на традиционната мусака. Изгежда вкусно и ще го приготвя. Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. ооо, много вкусно изглежда! Бих пробвала с телешка кайма.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен се е получил Траянче. Изгежда много вкусно и ще го опитаме задължително.:)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Точно това ми се въртеше в главата днес и мислех да се ровя за рецепта.
    Записвам си твоята, Траянче. Благодарности!

    ОтговорИзтриване
  8. Много е вкусен този пай! За утре май ще си приготвя един със соева кайма...!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Много апетитно, Траяна,
    чудесен вариант си избрала, а в твое изпълнение - страхотен!
    Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Траянче, както ми се хапва нещо соленичко в момента с огромно удоволствие бих изяла едно голямо парче от този вкусен пай. Чудесен е и с тази примамлива коричка ммммммм...... и малко разтопен кашкавал отгоре.........
    Изчезвам преди да окапя клавиатурата.
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесен пай,Траяна!А какво си шприцовала към порцията?
    С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко заквасена сметана е чудесно допълнение:)

      Изтриване
  12. И аз отдавна не съм правила такова пайче, та добре ме подсети...Ама виж досега вино не бях слагала, обаче така като гледам ще е супер допълнение (-:
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусен пай! Малко по-различен и интересен вариант на мусаката!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотен овчарски пай, Траянче! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. А тоя доматен сок къде да го слагаме не разбрах? Да го пия докато ям пая ли? Преглеждайте нещата преди да ги качвате

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и да го пиете:) Благодаря за забележката, пропускът е мой, оправи го:) Да ви е сладко!

      Изтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)