Това са едни страхотни бисквитки с бадемов вкус и доста сладки, така че ако сте на диета - дим да ви няма!- оттук:) Остана ми малко марципан от коледния щолен и реших да го оползотворя. Синът ми забърка тестото и изряза формички. Подчертавам това, не за да го похваля, а за да стане ясно, че са детска работа :)
Продукти:
100 г бяло брашно
100 г едро счукани бадеми
1/2 каф. л. бакпулвер
50 г захар
1 пак. ванилова захар
80 г. студено краве масло
2 с.л. студена вода
Приготвяне:
Смесете брашното с бакпулвер, захарта и маслото. Добавете и ядките, а накрая и водата. Азсчуках доста на едро бадемите, за да се усещат в готовите бисквитки и не сбърках. Омесете набързо тесто, оставете за половин час в хладилника. В това време можете да си направите домашен марципан.
Сега, бързам веднага да уточня - това не е познатият от детството блудкав шоколад Марципан. Дъщеря ми каза - " Да, да, аз такова нещо не обичам, не е истински шоколад". Това е бадемова паста, която се използва в сладкарството за различни цели. Прави се много бързо и в домашни условия. Аз я приготвих, докато чаках да стегне тестото.
Нужни са 200 гр. сурови бадеми, 100 гр. пудра захар, 3 с.л. вода и 1ч.л. амарето/ ако нямате, може и без него/. Марципанът става най - гладък с бадемово брашно, но тъй като трудно се намира, давам направата с бадеми. А всичко за марципана можете да видите тук. Поставете съд с вода да заври и изсипете бадемите за една минута вътре. Изцедете ги добре и отстранете люспата.Подсушете ги с кърпа и пуснете в блендер, да се смелят колкото може по- ситно.Към тях прибавете пудрата захар и водата, аз добавих и бадемовия ликжьор. Омесете на топка всичко. Става доста лесно, защото бадемите са мазнички. Завийте със свежо фолио и оставете в хладилник. Моят стана не толкова гладък, но беше чудесен на вкус:)
Сега се връщам на бисквитките. Разточете с дебелина около 5 мм. тестото и изрежете формички. Печем на 180 градуса и внимаваме да не прегорят, стават много бързо. Оставяме да се охладят. В това време пригответе глазурата. Аз разтопих 3с.л. масло и 1/2 черен шоколад в метален съд и оставих леко да се охлади. В това време сглобих бисквитките.
3с.л. от любимото ви течно сладко / при мен от ягоди/+ 1ч.л. ром се разбъркват добре и с тях се намазват готовите сладки. От същата форма се изрязват от тънкоразточения марципан кръгчета/ при мен цветенца/ и залепят върху сладкото.
Отгоре заливаме с шоколадовата глазура. Оставяме да се охладят.
У дома ги опитаха и вечерта , и на сутринта и единодушното мнение бе, че като престоят, са по - хубави. Бисквитките са хрупкави и могат да се консумират веднага, но ако изчакате, сладкото ще е попило в тях и ще им придаде страхотен мек вкус на ром, ягоди, бадеми и шоколад.
Накрая остана само това..........
Отгоре заливаме с шоколадовата глазура. Оставяме да се охладят.
У дома ги опитаха и вечерта , и на сутринта и единодушното мнение бе, че като престоят, са по - хубави. Бисквитките са хрупкави и могат да се консумират веднага, но ако изчакате, сладкото ще е попило в тях и ще им придаде страхотен мек вкус на ром, ягоди, бадеми и шоколад.
Накрая остана само това..........
Да вие сладко!
Източник
Прекрасни и много апетитни бисквитки Траянка.Много ми хареса рецептата. Бих си хапнала няколко с удоволствие със следобедно кафенце.Специални поздрави за детенцето ти справило се е чудесно.
ОтговорИзтриванеЕха, ама как ме усмихна последната снимка :) Поздравления за малкия майстор - чудна работа е свършил! Усмихната пре-празнична седмица от мен!
ОтговорИзтриванетази "детска работа" изглежда страшно вкусна! Може да направя такива за коледното парти в работата
ОтговорИзтриванеИзглеждат невероятно вкусни, Траянче!
ОтговорИзтриванеБраво на детето, справил се е страхотно!
Траянче, поздравления за малкия сладур :)
ОтговорИзтриванеЧудесни бисквитки!
Хубаво предколедно настроение!
Много хубави сладички си спретнала! Виж, аз досега марципан в домашни условия още не съм правила, обаче си дала хубава рецептичка, така че сигурно ще го пробвам тия дни!
ОтговорИзтриванеХубава вечер от мен!
Миналата година няколко пъти правих такива и бяха много вкусни. Същите чинии намирах и аз-ощушкани;)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Траянче! И много ми хареса онова, което си написала за момченцето ти;)
Траянче, много примамливи сладки, пък и леснички, точно като за мен! Браво и на малкия мъж!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Чудесни бисквитки, Траянче! Идеята е страхотна! :) Усмивки и уютна вечер! :)
ОтговорИзтриванеПризнат майстор-сладкар е творил в твоята кухня, при това му включване обира всички овации!!! Лека нощ!
ОтговорИзтриванеЩом са толкова сладки, приемам и само бисквитките без марципана и шоколада! :)Като ги гледам колко са крехки...!
ОтговорИзтриванеТраяна, прекрасни са! Браво на синчето!
Поздрави!
Какъв весел Снежко!:) Траянче, бисквитките са чудни, аз се канех да правя нещо от този тип с марципан, много ги харесвам талерчетата, ама времето нещо не ми стига за всичко:) Обаче пък вашите са разкош! Поздрави детето!
ОтговорИзтриванеНе съм фен на марципана,Траянче,обаче пък без него бисквитките ти ме грабнаха тотално,стоят прекрасно хрупкави,точно както ги харесвам!Прегръдка!
ОтговорИзтриване