събота, 29 декември 2012 г.

Щолен



Щоленът , сам по себе си, ми се струваше доста сложен за изпълнение, но адски вкусен. Тази Коледа реших да го направя и се оказа, не толкова трудоемък, колкото дългочакан:) Ето, дойде и моментът да видя какво се е получило. С такава бързина беше ометен, че догодина ще направя двойна доза:)

 Продукти:
100 гр. захар
500 гр. брашно - приблизително
7 гр. мая на д-р Йоткер
250 мл. прясно мляко
2 ванилии
щипка сол
50 гр. счукани бадеми
200 гр. меко масло
200 гр. стафиди
100 гр. портокалови корички
кората на 1 лимон
120 гр. марципан
100 гр. захаросани череши
50 гр. захаросани сливи
масло и пудра захар за намазване


Приготвяне:

100 мл. мляко се смесва с маята и 1 с.л. захар, както и малко брашно за гъста кашичка. Оставя се да шупне. В това време пресяваме брашното с ванилията,  добавяме захарта , после маслото, останалото мляко, кората от лимона и шупналата мая. Замесваме средно меко тесто/ аз пуснах всичко в машината за хляб/. Оставяме да втаса за около час и половина. 
Готовото тесто разточваме на два правоъгълника, намазваме обилно с разтопено масло и в средата натрошаваме половината марципан. Как да си направите сами марципан вижте тук.
Отгоре поръсваме със сушените плодове. Да е жива и здрава мама, която ми напълни фризера със захаросани сливи, череши и ябълки! Ползвах тях, плюс стафиди и портокалови корички. 
С втория правоъгълник процедираме по същия начин.  Завиваме , като оформяме  лека елипса, за да докараме външния вид на купешкия щолен:) Подпъхваме горният край навътре. Поставяме в тава с хартия за печене и и оставяме отново да втаса за около 40 минути. Може да се завие и на руло, кой , както иска. Печем на 180 градуса в загрята фурна около  45 - до 60 минути. Изчакваме леко да се охлади и намазваме обилно с масло. После поръсваме с пудра захар. След напълното му изстиване, увиваме в свежо фолио и оставяме поне за 20 дни на тъмно и хладно.
Честно казано, имах известни притеснения за вкуса, защото самото приготвяне много ми напомня на козунак. Обаче количеството масло придава невероятен вкус и мекота на сладкиша,  а ароматите на плодовете, заедно с марципана и бадемите се смесват в прекрасен коктейл.
Да ви е сладко!

Източник

9 коментара:

  1. Чудесен е станал, Траянче!
    Наистина е дългочакан!
    Прегръдка и една чудесна новогодишна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче, страхотен е! Накара ме да съжалявам, че не направих от него тази година, ама пък снимките ти почти пренесоха вкуса му до мен! Уютна и спокойна вечер и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда доста вкусно. Аз обичам сладко и сигурно бих го омела целия. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен се получил, Траянче!

    Прегръдка и една прекрасна новогодишна нощ! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  5. Чуден е, Траянче! И снимката е като картичка! Страхотно! Пожелавам ти весело посрещане на Новата година!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Траяна,добре си го загърнала,както е по рецепта!Наистина е вкусен,невероятен коледен десерт!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасен е! Това с чакането 20 дни е жива мъка :))) Заинтригуваха ме захаросаните плодове във фризера. Сушени ли се поставят там или просто на парченца, оваляни в захар? Ако е второто, няма ли да разводни тестото? Весели празници! Милена

    ОтговорИзтриване
  8. Явно си заслужава чакането! Изглежда невероятно!
    Весело посрещане на Новата година, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  9. Ама хич не личи да го правиш за първи път - я, какъв професионален вид има! Много хубав е станал...аз още не мога да се наканя да сътворя едно щоленче (-:

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)