Щоленът , сам по себе си, ми се струваше доста сложен за изпълнение, но адски вкусен. Тази Коледа реших да го направя и се оказа, не толкова трудоемък, колкото дългочакан:) Ето, дойде и моментът да видя какво се е получило. С такава бързина беше ометен, че догодина ще направя двойна доза:)
Продукти:
100 гр. захар
500 гр. брашно - приблизително
7 гр. мая на д-р Йоткер
250 мл. прясно мляко
2 ванилии
щипка сол
50 гр. счукани бадеми
200 гр. меко масло
200 гр. стафиди
100 гр. портокалови корички
кората на 1 лимон
120 гр. марципан
100 гр. захаросани череши
50 гр. захаросани сливи
масло и пудра захар за намазване
Приготвяне:
100 мл. мляко се смесва с маята и 1 с.л. захар, както и малко брашно за гъста кашичка. Оставя се да шупне. В това време пресяваме брашното с ванилията, добавяме захарта , после маслото, останалото мляко, кората от лимона и шупналата мая. Замесваме средно меко тесто/ аз пуснах всичко в машината за хляб/. Оставяме да втаса за около час и половина.
Готовото тесто разточваме на два правоъгълника, намазваме обилно с разтопено масло и в средата натрошаваме половината марципан. Как да си направите сами марципан вижте тук.
Отгоре поръсваме със сушените плодове. Да е жива и здрава мама, която ми напълни фризера със захаросани сливи, череши и ябълки! Ползвах тях, плюс стафиди и портокалови корички.
С втория правоъгълник процедираме по същия начин. Завиваме , като оформяме лека елипса, за да докараме външния вид на купешкия щолен:) Подпъхваме горният край навътре. Поставяме в тава с хартия за печене и и оставяме отново да втаса за около 40 минути. Може да се завие и на руло, кой , както иска. Печем на 180 градуса в загрята фурна около 45 - до 60 минути. Изчакваме леко да се охлади и намазваме обилно с масло. После поръсваме с пудра захар. След напълното му изстиване, увиваме в свежо фолио и оставяме поне за 20 дни на тъмно и хладно.
Честно казано, имах известни притеснения за вкуса, защото самото приготвяне много ми напомня на козунак. Обаче количеството масло придава невероятен вкус и мекота на сладкиша, а ароматите на плодовете, заедно с марципана и бадемите се смесват в прекрасен коктейл.
Да ви е сладко!
Източник
Чудесен е станал, Траянче!
ОтговорИзтриванеНаистина е дългочакан!
Прегръдка и една чудесна новогодишна нощ!
Траянче, страхотен е! Накара ме да съжалявам, че не направих от него тази година, ама пък снимките ти почти пренесоха вкуса му до мен! Уютна и спокойна вечер и лека нощ!
ОтговорИзтриванеИзглежда доста вкусно. Аз обичам сладко и сигурно бих го омела целия. :)
ОтговорИзтриванеЧудесен се получил, Траянче!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и една прекрасна новогодишна нощ! ♥ ♥ ♥
Чуден е, Траянче! И снимката е като картичка! Страхотно! Пожелавам ти весело посрещане на Новата година!!!
ОтговорИзтриванеТраяна,добре си го загърнала,както е по рецепта!Наистина е вкусен,невероятен коледен десерт!
ОтговорИзтриванеПрекрасен е! Това с чакането 20 дни е жива мъка :))) Заинтригуваха ме захаросаните плодове във фризера. Сушени ли се поставят там или просто на парченца, оваляни в захар? Ако е второто, няма ли да разводни тестото? Весели празници! Милена
ОтговорИзтриванеЯвно си заслужава чакането! Изглежда невероятно!
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Новата година, Траянче!
Ама хич не личи да го правиш за първи път - я, какъв професионален вид има! Много хубав е станал...аз още не мога да се наканя да сътворя едно щоленче (-:
ОтговорИзтриване