понеделник, 29 октомври 2012 г.

Питка със сиренце "Еос"

Тази питка отдавна стои в набелязаните рецепти. Вече захладня и идва ред на тестените вкусотии, които лете гледам да избягвам, че не се лепят там , където ми се иска:) Заинтригува ме тестото с оцет и оше тогава казах на Зори, че ще я пробвам. Е, ето я! Перфектен резултат! Давам точно както я е написала Зори, защото нищичко не промених.


Продукти:
Брашно тип 700 около 1 кг.
1 кубче свежа мая
250 мл. хладко прясно мляко
3 препълнени супени лъжици кисело мляко
3 яйца
1 супена лъжица ябълков оцет
1 препълнена чаена лъжица захар
1 препълнена чаена лъжица сол
4 супени лъжици зехтин
300 гр. бяло саламурено сирене

Приготвяне:
Натрошете маята, залейте с прясното мляко, добавете и захарта. Разбъркайте внимателно и покрийте до като шупне. Сложете брашното в подходящ съд, направете му кладенче, добавете киселото мляко, оцета, чукнете яйцата. Преди да добавите яйцата, отделете единия жълтък за намазване. Излейте и маята и замесете средно меко тесто. По време на месенето добавете две супени лъжици зехтин. Покрийте на топло до като удвои обема си.
Лично аз замесих в хлебопекарната.Ей, изучихме се с тези машинарийки:)

Натрошете сиренето, разточете втасалото тесто на правоъгълник, намажете го с останалите две лъжици зехтин. Разпределете сиренето и завийте на стегнато руло. Рулото завийте на охлюв в тава, застлана с пекарска хартия.
Сложете питката в студена фурна. Включете на 200 градуса и след като бухне намалете на 170. Печете до готовност. Проверете с дървен шиш дали е готова. След като е изпечена, оставете за десетина минути във формата и след това охладете напълно върху решетка.
А как ухае само! Не й простихме:)
Зори, благодаря за прекрасната рецепта!
Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Траяна, наистина резултат е перфектен, видимо, но съм убедена, че и вкусовите качества са чудесни! Поздравления, мила и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна ,чудна питка!Справила си се чудесно Траянче!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна питка-изглежда толкова апетитно....
    Хубав ден,Траянче!

    ОтговорИзтриване
  4. Много мекичка и вкусна изглежда питката! Аз обикновенно слагам оцет в тестото за пици, защото това му позволява да се разточи по-лесно след като втаса. Предполагам и Зори затова слага оцет.

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм разкошна питка, ей такава мога да излапам сама и наведнъж, така да обичам тестени вкусотии:)
    Много хубава нова седмица Траянче :)

    ОтговорИзтриване
  6. Траянче, тази вкусотия изобщо не е за прощаване!
    А машинката ми върши чудесна работа за размесване!
    Благодаря ти, че ми я припомни, че то се объркахме в списъци!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. е, можеше да минеш край мен де! Аз щях да взема домашно сирене, докато има и да я опитаме :)

    ОтговорИзтриване
  8. Траяна, благодаря за доверието! Питката ти е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  9. Е това е!Направо да си седнеш и да си я хапнеш с кеф:)
    Старите хора са казали на времето,,Хлябът да е със шупли а сиренето без"
    Твоята питка Траяна е с достатъчно шупли че да изглежда толкова мекичка и пухкава!И какъв загар само!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда неустоимо, тези дни ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  11. Прелестна е, Траянче!
    Представям си аромата и вкуса...

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова е пухкава и с хрупкава коричка,напълни ми очите,Траянче,с тази чудна питка!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Ами то тази питка така примамливо те кани, че как да ѝ простиш!
    Траянче, приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Траяна,много хубава и апетитна питка си омесила!!!И как да й простите...

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)