понеделник, 7 май 2012 г.

Шахматна торта с парен белтък

Тази торта имам от майка ми, много вкусна и същевременно лека. Технологията с парен белтък за мен е нова и с доста страх пристъпих към нея, но се оказа, че не е никак трудно, а вкусът е разкошен.

Продукти за 2 блата:

6 яйца
1 ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
2 с.л. какао/ към втория  блат/

За масления крем :
3 п. масло + 1 и 1/2 ч.ч пудра захар

За яйчения крем:
500 мл. прясно мляко
1с.л. брашно
3 жълтъка

За крокана:
1ч.ч. счукани орехи
4с.л. захар
щипка бакпулвер

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта и брашното. Изпичаме два блата / вторият е какаов/ и оставяме да се охладят.
През това време си приготвяме кремовете. Разбиваме маслото със захарта. Оставяме настрана. Затопляме млякото, добавяме жълтъците при непрекъснато бъркане и накарая добавяме брашното. Сгъстения крем оставяме да се охлади.
Смесваме двата крема .

За парения белтък:
5 белтъка
10 с.л. захар
малко вода - около 20 мл

Белтъците се разбиват на твърд сняг, през това време кипваме водата със захарта, да се получчи гъст сироп, до образуване на мехурчета. При неперекъснато бъркане на белтъците добавяме на тънка струйка горещия сироп. Разбиваме до охлаждане на белтъка . Така приготвеният крем е готов за украса и шприцоване.

За сиропиране:
1 ч.ч. захар
1ч.ч. вода
2-3с.л. ром
Кипваме водата със захарта и рома и оставяме настрана.
Охладените вече блатове нарязваме на три пръстена.Започваме от средата , поставяме малка кафена чашка и режем около нея. После поставяме  кафена чинийка, режем около нея . Получават се общо шест пръстена - 3 кафяви и 3 жълти. Сглобяваме по следния начин : жълт център, кафяв пръстен, жълт пръстен. Самите пръстени слепваме помежду им с крем. Сиропираме леко първия блат, намазваме обилно с крем и започваме да редим втория : останали са ни кафяв център, жълт пръстен и кафяв пръстен. Отново ги намазваме лекичко помежду им, за да се слепят . Сиропираме и намазваме с останали крем. Отгоре украсяваме с парения белтък. Страните на тортата обсипваме  с крокан.

 Приготвяне на крокана:
Карамелизираме захарта в тиган с незалепващо покритие, слагаме счуканите орехови ядки и накрая щипка бакпулвер.  Веднага сваляме от котлона и изсипваме готовия крокан върху намаслена кухненска хартия за печене. Кроканът се счуква лесно на дребни трохи и служи за украса.
Готовата торта оставяме за няколко часа в хладилника да стегне и се сиропира.
Да ви е сладко!

24 коментара:

  1. Бих опитала с удоволствие, Траянче, макар и на мен технологията с парения белтък да ми звучи трудно.А щом рецептата е от мама със сигурност ще е мнооого вкусна!

    Усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  2. Тортата е чудесна , такъв млечно -маслен крем правя и аз и много го харесвам :) ! А това с парения белтък е много интересно ....за пръв път чувам за това :) !
    Хубава седмица ,Траянче ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  3. мм много апетитна тортичка,отрежи ми парченце ,моля....
    много ми хареса "запарването на белтъка",ще го пробвам за някоя тортичка
    хубав ден

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен ми стана интересно с този белтък,но съм сигурна ,че е вкусна тортичката.Ти от малките пакетчета масло ли ползваш-125гр.?
    Хубав ден,Траянче!

    ОтговорИзтриване
  5. Ейеее,все съм се чудела как стана тази шахматна торта,а то било лесно!Страхотно вкусна и красива ти е тортата,Траяна,браво!
    И благодаря за обяснението!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. О, връщаш ме назад във времето, когато мама ни глезундреше с тази торта. Обожавах я, и все още, де, но не съм я опитвала от много време насам.
    Парченцето изглежда адски сочно!!! Поздравления, справила си се отлично :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много добре изглежда тортата!
    И аз съм пробвала подобна технология, но нещо не ми се получи съвсем както трябва. Сигурно защото прибавих сиропа към неразбити белтъци. Ще пробвам по твоя начин.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Траянче тортата е приказна.
    За първи път чувам за парени белтъци и много ми допадна това ще пробвам.
    Грабвам си парчето и изчезвам:))))))))
    Прегръдки и хубав след обяд!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна торта, Траяна! Тази технология с белтъците не я знам! Иначе шахматна правех едно време на децата почти сущата! Поздравления за поредната вкусотия, сътворена в твоята кухня!

    ОтговорИзтриване
  10. Траянче, толкова изкусително предложение :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Траянче, веднъж правих опит с белтък и карамел ли беше, спомням си, че големи поразии станаха:). Така ме изкушаваш да опитам отново, защото тази глазура ми е любима. Тортата е страхотна! Обожавам рецептите на тортите, когато бяхме деца - толкова вкусни и наситени. Прекрасна е!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубава торта, Траяна :) Бих я опитала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви, момичета!

    ОтговорИзтриване
  14. Как ме върна в детството! Изглежда превъзходно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. За крема знам,но тези парени белтъци...Много хубава и добре изглеждаща торта!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Траянче,
    и аз искам малко от тази торта;)
    Ще си запазя рецептата, като се престраша, да я направя;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасна торта Traiana,
    Кремът е от любимите ми. Сигурно тортата е много вкусна, не само красива.
    При нас има едно детско предаване и бяха показали такава шахматна торта в синьо и червено. За парените белтъци бях чела някъде в немските страници, но тогава не го взех много на сериозно, сега обаче е време да опитам, щом Traiana го препоръчва, мога да се доверя вече. :)

    Прегръдки и весел ден утре!

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасна торта и какъв разрез само!
    Поздравления Траяна!

    ОтговорИзтриване
  19. Ех, Траянка, припомни ми любимата торта, която ми правеше баба в детството :) А белтъците и за мен са изненада - звучи интересно и трябва да се пробва и тази технология! Прекрасно си я украсила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. Разкошна е тортата, Траяна! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Много интересна торта! Прекрасно! Поздрави, Траяна!

    ОтговорИзтриване
  22. Траянче, тортичката изглежда чудесно, толкова въздушна и лека с тази белтъчна украса.
    Мамините рецепти наистина са много вкусни.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  23. О, Траянче, как съм я пропуснала тази красота?! Интересна, красива и, сигурна съм, много вкусна тортичка! Такива вече отдавна няма по сладкарниците...

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)