вторник, 3 януари 2012 г.

Сиеста, фиеста или... Новогодишна Испания

Сиеста, фиеста и камънаци, превърнати в рай - това е Испания, страната на градчетата и селцата, на прашните площади и тесни, стръмни улички, старинните църкви и усмихнати жители. Точно по празниците имах удоволствието да видя великолепието на Мадрид - големият , шумен и забързан град, но и всичко, казано по-горе - в красивото градче Толедо. Тук портокаловите , лимонови и маслинови горички са превърнати в оазиси през лятната жега и яденето е ритуал, а не просто поглъщане. Без изобилие от храна и напитки празник не става. Но тук изобилието се крие не в количеството, а в разнообразието. Всеки регион в Испания е една кулинарна вселена, която най -точно се описва с испанската поговорка "На север се задушава, в централния регион се пече, на изток се вари, на юг се пържи":) Преди да ви представя днешната рецепта - испанска, разбира се, нека малко ви поразходя.
Нулевият километър в Мадрид.
                                             Плаза Майор - площад на Републиката

                                                     Музикалната академия
                                                         Кралският дворец

Дон Кихот и верният му спътник Санчо

Разбира се и Дулсинея
Музеят на восъчните фигури
Взривената гара Аточа, вече възстановена и превърната в градина
Животинките на гара Аточа:)

И това, което най - много ми допадна :) освен всичко останало, по Коледа и Нова година в Испания цъфтят цветя, а тези зюмбюли са от градината на къщата , в която бяхме настанени.

В следващата публикация ще продължа с кокетното градче Толедо, а сега ви предлагам една много вкусна рецепта.
Шкембе по испански
Продукти:
300 гр. телешко  шкембе,
100 гр. свински бузи/ по желание/
1 буркан сварен нахут, 
1 връзка пресен лук
2 кубчета пилешки бульон,
100 гр. масло,
2-3 скилидки чесън,
2-3 с. л. брашно,
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:
Шкембето се сварява, като два пъти се сменя водата му, до побеляване, нарязва се на едро  и оставя  да се отцеди. В тенджера запържваме маслото с брашното, като непрекъснато бъркаме, за да не се получат бучки. Разреждаме с разтворения в топла вода бульон. Добавяме едро нарязания чесън, сварения нахут и оставяме на тих огън да къкри около 20 минути. Слагаме черен пипер и сол на вкус. Поднасяме топло и по български - със счукан чесън и оцет:)
Да ви е сладко!




22 коментара:

  1. Траянче, чудесна разходка сте си направили :)
    И снимките са много хубави!
    Чакам продължение!

    ОтговорИзтриване
  2. Завиждам благородно за разходката до Испания! Много завиждам при това :) Ще препоръчам рецептата на баща ми:)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за разходката! Интересни места сте посетили! Прекрасно е! Наистина с голям интерес разглеждам такива публикации, като попивателна съм:). Рецептата също е много интересна. С нетърпение очаквам продължението! Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче пък аз се чудех защо те няма.... Ти такава разходка си си направела ,че и нас разведе по красива Испания.
    Благодаря за хубавите снимки и разказа.Очаквам продължението..
    Шкембето по испански ми се вижда хубаво само този нахут незнам как се връзва със всичко ?
    Прегръщам те ...

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета! Наистина беше красиво и приятно, но със снимките не ме бива много:)
    Зиче, наистина интересен вкус придава нахутът и аз се чудех какво ли ще е, ама беше си вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  6. Траянче, много хубава екскурзия сте си спретнали, а как обичам Испания ... :) Много са си хубави снимките, а и съм сигурна, че имаш още много, припомни ми Мадрид, много красив град! А за шкембето, аз не съм му фен, но пък нахута много ми харесва :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Траянче, благодаря ти, че и нас разходи из прекрасна Испания.
    Ястието изглежда много колоритно.
    Приятен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, не ме скри в един куфар и да ме разходиш и мен :))) Чудесни са снимките за миг се пренесох там. Хубава екскурзия и хубави подаръци донесе, благодаря!
    За шкембето ще замълча, защото не ми е любима храна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Красиво е в Испания-по снимките ,които си качила личи това.Поне си направила чудесна разходка и то по празниците.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Някой ми обеща следващият път да ме вземе и мен!Отново!Обещавам да не те изумя с хапване ( като преди).И вече чакам следващата порция ...снимки с испански привкус.:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Живе, другият път ще е, като ходим с тебе по чужбините само по женски:) Не съм те забравила.
    Момичета , благодаря ви за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  12. Траяна,
    хубаво си посрещнала Новата Година, пожелавам ти да продължаваш все така;-)
    За шкембето не съм много убедена, но ми се доходи в Испания;-)

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Траяна, тези снимки ми припомниха едно много приятно пътуване в същата дестинация, но в най-горещата част на лятото. Иска ми се пак да отида, но и това ще стане някой ден!
    Чудесни снимки си направила!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  14. Вземи и мен, моля...:)
    Благодаря, Траяна,
    за чудесната разходка и разказ, топлата атмосфера и красиви снимки, ще очаквам продължението.
    Желая ти успешна година и още хубави пътешествия, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Каква хубава медитеранска разходка, Траянче! Малко завиждам - там цъфтят зюмбюли, а тук кристализираме от студ! Не е честно! :)
    Радвам се, че си изкарала страхотно, снимките са много хубави!
    Поздрави от мен и приятен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Красиви снимки, малка екскурзия ни направи Траянче, а рецептата изглежда така лесна и много вкусна! Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  17. На много хубаво място сте посрещнали Новата Година :) Нека да е честита и спорна и да ти върви на пътешествия!

    ОтговорИзтриване
  18. Ейййй ако знаеш само как ти завиждам :))) Чакам с нетърпение разказа ти за Толедо
    Шкембето изглежда супер!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти за виртуалната разходка и вкусната рецепта, Траяна! Безброй пътешествия, усмивки и успехи през новата година ти желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Траянче,....радвам се , че си прекарала толкова чудесни мигове в Мадрид и Толедо! Прекрасни снимки си направила!
    Много ме заинтригуваха и паметниците на Дон Кихот, Санчо Панса и Дулсинея Тобозка! Те са наистина важни символи на Испания, а....и крнигата Дон Кихот е призната интернационално - за най-добрата книга, с най-хубавия сюжет!На този линк можеш да прочетеш това и....всъщност това е оценката на 100 от най-добрите литераури и писатели:http://diepresse.com/home/kultur/literatur/575448/Autoren-kueren-die-100-besten-Buecher
    Оххххххх.....и това шкембе по испански, ....изглежда страхотно... Не мога да спра да преглъщам! Ще го опитам непременно! Поне това успях да науча моите хора- да ядат шкембе, ....коприва не можах да ги науча да ядат, но.....с шкембето имах успех!!!!
    Желая ти един страхотнен Уикенд, пълен с много вълшебни моменти и щастие и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  21. Траянче, днес за обяд приготвях шкембенце по тази рецепта и много ми хареса. Благодаря ти много за чудесната и различна реепта!
    Усмихната и ползотворна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Много ми се ходи и до Куба, но не знаех, че полетът е близо 11 часа. Добре е да си вземем книга, за да имаме с какво да се занимаваме по време на полета. Часовото време в Куба е 7 часа назад от това в България.Също доста важна подробност или поне за мен, особено когато звъня на роднините си хахха Б;лагодаря з акрасивите нсимки и историята която сподели с нас, не знаех, че портокаловите , лимонови и маслинови горички са превърнати в оазиси през лятната жега и яденето е ритуал, а не просто поглъщане.Сега бих изпила един фреш хаххаха

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)