Сиеста, фиеста и камънаци, превърнати в рай - това е Испания, страната на градчетата и селцата, на прашните площади и тесни, стръмни улички, старинните църкви и усмихнати жители. Точно по празниците имах удоволствието да видя великолепието на Мадрид - големият , шумен и забързан град, но и всичко, казано по-горе - в красивото градче Толедо. Тук портокаловите , лимонови и маслинови горички са превърнати в оазиси през лятната жега и яденето е ритуал, а не просто поглъщане. Без изобилие от храна и напитки празник не става. Но тук изобилието се крие не в количеството, а в разнообразието. Всеки регион в Испания е една кулинарна вселена, която най -точно се описва с испанската поговорка "На север се задушава, в централния регион се пече, на изток се вари, на юг се пържи":) Преди да ви представя днешната рецепта - испанска, разбира се, нека малко ви поразходя.
Нулевият километър в Мадрид.
Плаза Майор - площад на Републиката
Музикалната академия
Кралският дворец
Дон Кихот и верният му спътник Санчо
Разбира се и Дулсинея
Музеят на восъчните фигури
Взривената гара Аточа, вече възстановена и превърната в градина
Животинките на гара Аточа:)
И това, което най - много ми допадна :) освен всичко останало, по Коледа и Нова година в Испания цъфтят цветя, а тези зюмбюли са от градината на къщата , в която бяхме настанени.
В следващата публикация ще продължа с кокетното градче Толедо, а сега ви предлагам една много вкусна рецепта.
Шкембе по испански
Продукти:
300 гр. телешко шкембе,
100 гр. свински бузи/ по желание/
1 буркан сварен нахут,
1 връзка пресен лук
2 кубчета пилешки бульон,
100 гр. масло,
2-3 скилидки чесън,
2-3 с. л. брашно,
сол, черен пипер на вкус
Приготвяне:
Шкембето се сварява, като два пъти се сменя водата му, до побеляване, нарязва се на едро и оставя да се отцеди. В тенджера запържваме маслото с брашното, като непрекъснато бъркаме, за да не се получат бучки. Разреждаме с разтворения в топла вода бульон. Добавяме едро нарязания чесън, сварения нахут и оставяме на тих огън да къкри около 20 минути. Слагаме черен пипер и сол на вкус. Поднасяме топло и по български - със счукан чесън и оцет:)
Да ви е сладко!
Траянче, чудесна разходка сте си направили :)
ОтговорИзтриванеИ снимките са много хубави!
Чакам продължение!
Завиждам благородно за разходката до Испания! Много завиждам при това :) Ще препоръчам рецептата на баща ми:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за разходката! Интересни места сте посетили! Прекрасно е! Наистина с голям интерес разглеждам такива публикации, като попивателна съм:). Рецептата също е много интересна. С нетърпение очаквам продължението! Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТраянче пък аз се чудех защо те няма.... Ти такава разходка си си направела ,че и нас разведе по красива Испания.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите снимки и разказа.Очаквам продължението..
Шкембето по испански ми се вижда хубаво само този нахут незнам как се връзва със всичко ?
Прегръщам те ...
Благодаря ви, момичета! Наистина беше красиво и приятно, но със снимките не ме бива много:)
ОтговорИзтриванеЗиче, наистина интересен вкус придава нахутът и аз се чудех какво ли ще е, ама беше си вкусно:)
Траянче, много хубава екскурзия сте си спретнали, а как обичам Испания ... :) Много са си хубави снимките, а и съм сигурна, че имаш още много, припомни ми Мадрид, много красив град! А за шкембето, аз не съм му фен, но пък нахута много ми харесва :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Траянче, благодаря ти, че и нас разходи из прекрасна Испания.
ОтговорИзтриванеЯстието изглежда много колоритно.
Приятен ден!!!
Ей, не ме скри в един куфар и да ме разходиш и мен :))) Чудесни са снимките за миг се пренесох там. Хубава екскурзия и хубави подаръци донесе, благодаря!
ОтговорИзтриванеЗа шкембето ще замълча, защото не ми е любима храна.
Поздрави!
Красиво е в Испания-по снимките ,които си качила личи това.Поне си направила чудесна разходка и то по празниците.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Някой ми обеща следващият път да ме вземе и мен!Отново!Обещавам да не те изумя с хапване ( като преди).И вече чакам следващата порция ...снимки с испански привкус.:)))
ОтговорИзтриванеЖиве, другият път ще е, като ходим с тебе по чужбините само по женски:) Не съм те забравила.
ОтговорИзтриванеМомичета , благодаря ви за милите думи!
Траяна,
ОтговорИзтриванехубаво си посрещнала Новата Година, пожелавам ти да продължаваш все така;-)
За шкембето не съм много убедена, но ми се доходи в Испания;-)
Хубава вечер!
Траяна, тези снимки ми припомниха едно много приятно пътуване в същата дестинация, но в най-горещата част на лятото. Иска ми се пак да отида, но и това ще стане някой ден!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки си направила!
Поздрави!
Миро
Вземи и мен, моля...:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна,
за чудесната разходка и разказ, топлата атмосфера и красиви снимки, ще очаквам продължението.
Желая ти успешна година и още хубави пътешествия, Диана
Каква хубава медитеранска разходка, Траянче! Малко завиждам - там цъфтят зюмбюли, а тук кристализираме от студ! Не е честно! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че си изкарала страхотно, снимките са много хубави!
Поздрави от мен и приятен ден! :)
Красиви снимки, малка екскурзия ни направи Траянче, а рецептата изглежда така лесна и много вкусна! Поздрави, Маги :)
ОтговорИзтриванеНа много хубаво място сте посрещнали Новата Година :) Нека да е честита и спорна и да ти върви на пътешествия!
ОтговорИзтриванеЕйййй ако знаеш само как ти завиждам :))) Чакам с нетърпение разказа ти за Толедо
ОтговорИзтриванеШкембето изглежда супер!
Благодаря ти за виртуалната разходка и вкусната рецепта, Траяна! Безброй пътешествия, усмивки и успехи през новата година ти желая! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче,....радвам се , че си прекарала толкова чудесни мигове в Мадрид и Толедо! Прекрасни снимки си направила!
ОтговорИзтриванеМного ме заинтригуваха и паметниците на Дон Кихот, Санчо Панса и Дулсинея Тобозка! Те са наистина важни символи на Испания, а....и крнигата Дон Кихот е призната интернационално - за най-добрата книга, с най-хубавия сюжет!На този линк можеш да прочетеш това и....всъщност това е оценката на 100 от най-добрите литераури и писатели:http://diepresse.com/home/kultur/literatur/575448/Autoren-kueren-die-100-besten-Buecher
Оххххххх.....и това шкембе по испански, ....изглежда страхотно... Не мога да спра да преглъщам! Ще го опитам непременно! Поне това успях да науча моите хора- да ядат шкембе, ....коприва не можах да ги науча да ядат, но.....с шкембето имах успех!!!!
Желая ти един страхотнен Уикенд, пълен с много вълшебни моменти и щастие и те прегръщам!
Траянче, днес за обяд приготвях шкембенце по тази рецепта и много ми хареса. Благодаря ти много за чудесната и различна реепта!
ОтговорИзтриванеУсмихната и ползотворна нова седмица!
Много ми се ходи и до Куба, но не знаех, че полетът е близо 11 часа. Добре е да си вземем книга, за да имаме с какво да се занимаваме по време на полета. Часовото време в Куба е 7 часа назад от това в България.Също доста важна подробност или поне за мен, особено когато звъня на роднините си хахха Б;лагодаря з акрасивите нсимки и историята която сподели с нас, не знаех, че портокаловите , лимонови и маслинови горички са превърнати в оазиси през лятната жега и яденето е ритуал, а не просто поглъщане.Сега бих изпила един фреш хаххаха
ОтговорИзтриване