събота, 3 декември 2011 г.

Бисквитено руло с крем от хлебни трохи



Е, точно такова руло никъде не съм срещала. Майка ми редовно го правеше и се омиташе за отрицателно време. Реших, че вече му е дошло времето да ви го представя, защото е изключително вкусно и никой, който го е опитал, не е разбрал, че вътре има хляб. Пък и така редовно оползотворявам останалия сух хляб.

Продукти:
За крема:
1/2 сух бял хляб
100гр. мляко +100 гр. вода
3.с.л. захар
1 малка кутийка маргарин "Калиакра"
1ч.ч. пудра захар
4с.л. какао
1ч.ч. смлени орехи
1 ванилия
лимонова кора

За рулото:
1 голям пакет бели бисквити "Закуска"/ защото има и кафяви/
шоколадови пръчици, кокосови стърготини
малко смлени орехи

Приготвяне:

Хлябът се накисва във водата и млякото , към които сме добавили три с.л. захар и се оставя за  10 минути да се напои добре и омекне. Прехвърля се в марля или тънка кърпа и добре се изцежда. Трябва да остане влажна топка, но не мокра, защото после ще втечни крема ви. Изцеденият хляб се смесва с маргарина, какаото, захарта, орехите, ванилията и лимоновата кора. Разбърква се добре до получаване на хомогенна смес.
Всяка бисквитка се потапя в прясно мляко за 2-3 секунди и се маже с получения крем. Първо намазвам една бисквита, слагам втората върху нея и така докато се получи малка кула.:)Чак тогава обръщам  бисквитите една след друга, като руло. Накрая омазваме с крем полученото руло и поръсваме с орехи, пръчици или стърготини. Оставяме   поне за два часа в хладилник, за да стегне. При поднасяне режем парчетата по диагонал, за да се получат ефектни черни и бели ивици от бисквити и крем.

 Рулото има невероятен вкус и аромат на лимони и орехи, бисквитите са омекнали , а кремът е стегнал . Ето едно прекрасно предложение за вашето следобедно кафе от мен.
Да ви е сладко!

29 коментара:

  1. ТРАЯНЧЕ, много хубава рецепта си ни спретнала за кафенцето.:)
    Страхотно изглежда рулото и сигурна съм много вкусно то си личи от хубавите ти снимки.
    Прегръдки и хубав след обяд.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз сядам с вас на кафе и парче вкусно рулце:)
    А чашката е много весела:)
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  3. Траяна, много отавна се каня да направя този десерт на моите деца, защото те не знаят вкуса на бисквитените рула. Това е десерт от моето детство. Но във вариянт с хлебни трохи даже не бях и чувала, страхотно изглежда ще взема да го направя по твоя начин. Хубаво си го спретнала и как си го опазила за снимки още се чуда :)
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, момичета!
    Ели, не го опазих, просто щракнах , а после го нямаше:)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение, Траяна
    обичам такива десерти, които времето и "модата" не изместват.
    Изглежда сочно и вкусно, а предполагам, че вече е и свършил:)
    Поздрави, прегръдка и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Я, не си срещала?!:)))
    И аз от дете го приготвям и то по рецепта от майка ми (явно е бил хит)!
    Първоначално го правех с бисквити, хляб, маргарин и пудра захар. Разделях крема на две, и в едната част слагах какао и редувах - бисквита - бял крем, бисквита - кафяв крем. Като се разреже странично наистина е много ефектно.
    Последно го приготвих освен с посочените по-горе съставки - добавих и сметана, която оцветих и редувах и с нея, да стане по шарено.:)
    Аз го правя от предния ден и го оставям цяла нощ, а на другия ден нападаме.:)

    Много любимо десертче!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда много вкусно и лесно за приготвяне!

    ОтговорИзтриване
  8. Траянче, много изкусително и апетитно! Рецептата ме заинтригува. Само да те попитам, предполагам мога да заместя маргарина с масло, защото в нас първото изобщо не се купува.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ай, убийствено вкусно изглежда! Все още не съм приготвяла подобно бисквитено лакомство, но ще взема да го включа в списъка за празниците, и дано ми се получи толкова сполучливо като твоето!
    Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  10. Таня, никога не съм го правила с масло. Ако искаш опитай, но не зная какво ще се получи:)
    Коконке, радвам се, че и друг го знае, наистина е вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно изглежда! Никога не съм опитвала подобна рецепта, но ще я опитам!! Изглежда много вкусно!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Задължително ще го направя! Звучи много вкусно, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Много интересно предложение, Траянче!
    И чудесен начин да оползотворим останалия ни сух хляб.
    Благодаря за споделената рецепта!

    Сърдечен поздрав и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Траянче,ама верно не съм виждала никъде до сега тази рецепта,а тя е толкова лесна и същевременно обещаващо вкусна!
    И постъпково си ни показала как се прави,ееее,супер!
    Взимам си едно парченце сега с кафето!
    Имаш май нов облик на блога или така ми се струва?

    Сърдечен поздрав и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  15. Траянче,правила съм тази рецепта по комунистичесто време,но във вид на торта.Изобщо не се усеща хляба...
    Хубав празник ти желая!

    ОтговорИзтриване
  16. Траянче, истинска вкусотия си спретнала! Бързо, красиво и вкусно и определено много подходящо за едно кафе на топло вкъщи, навън нека си вее :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви, момичета, радвам се, че ви хареса.
    Да, Еликсирче, в това мрачно време искам повече слънчеви цветове.

    ОтговорИзтриване
  18. Shte vlezna pak utre sutrin, s kafeto da se pocherpia edno parche;-)
    Mnogo, mnogo vkusno!

    ОтговорИзтриване
  19. Че е вкусно рулото не се съмнявам, но и много красиво си го направила, Траяна! И на мен чашката ми хвана окото. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Траянче имаш нещо при мен за теб... все пак твоя блог е мил и достъпен, и съм доволна че се открихме. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  21. Изглежда много интересно! Като руло зебра е :) Това което най-много ми допадна е, че не е сложно. Единствено ще сменя маргарина с масло, тъй като имам непоносимост към него, но смятам че това няма да навреди на вкуса. Извадила съм всички необходими продукти на масата, чета за последно рецептата и пристъпвам към действие :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че няма да навреди на вкуса, напротив, просто маслото трябва да е по-меко. Радвам се, че ви е харесала рецептата:) Очаквам отзиви за изпълнението.

      Изтриване
  22. prekrasen desert ot moeto detstvo-pravia go i na moite mom4eta-vsi4ki go obi4at -oba4e az izpolzvam galeta-za6toto tuk ( Egypet) e trudno da nameria dobar hliab kato b Bg -galeta ispolzvam i za plankata na baklava. well done :)

    ОтговорИзтриване
  23. A tazi pudra zahar kude se slaga, ne razbrah ?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен9 май 2014 г., 17:21

    Изненадана съм колко много хора не са и чували за тази рецепта. Аз я опитах преди 20 и няколко години, бях ученичка. Но беше направено под формата на торта. Има невероятен вкус, просто да не повярваш какво вълшебство се получава, имайки предвид продуктите. За последно я правих за един рожден ден на моята майка. Дали като руло, дали под формата на торта (ползвам два пакета бисквити), непременно опитайте тази рецепта. Няма да съжалявате. Красимира.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте,нещо с крема не се справих–пресече се ,къде сбърках?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам,но няма причина да се пресече. Бърка се на ръка с лъжица или шпатула. Да не би маргаринът да не е бил добър?

      Изтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)