вторник, 11 октомври 2011 г.

Кифлички солени, кифлички сладки:)

Всеки е правил кифлички, по най - различни рецепти. Аз също съм изпровала различни варианти, но винаги , когато хубава рецепта ми грабне окото, запрятам ръкави и задължително пробвам. Този път ме провокира Дидка, защото много убедително твърдеше, че това са най - пухкавите и меки кифлички на света. Така си е, няма грешка - от това тесто кифличките стават пухкави и не се втвърдяват/ не че в нас някой чака , обикновено нищо не остава/, аз обаче оставих едничка до другия ден, наистина не изсъхна.

Продукти:
2 яйца и 1 белтък (жълтъка + 1-2 с.л. вода се разбъркват и се оставя за намазване на кифличките.)
1 ч.ч. разтопена свинска мас
6 с.л. захар
1 ч.л. сол
30 г мая(малко повече от половината кубче от 40г)
2 ч.ч. топло прясно мляко
брашно за умерено твърдо тесто
Приготвяне:
 Маята се разтваря в малко топло мляко плюс 1с.л. захар. Яйцата се разбиват, добавя се шупналата мая, останалата захар, маста, солта и млякото. Замесва се меко тесто и оставя за около 30 мин да втаса. Готовото тесто се разделя на топки, всяка се разточва и нарязва на триъгълници. Завиват се кифлички с плънка по избор. Аз направих с кашкавал и шунка, разбира се и с шоколад. Нареждат се в тава , застлана с хартия и намазват с жълтък. Отгоре поръсете със сусам или мак. пекат се в загрята фурна на около 200 градуса. 

19 коментара:

  1. Траянче, страхотни кифлички си направила, пухкави, със златен загар. :-)) Чудесно е, че стават с различна плънка, скоро ще трябва да правя разни нещица, даваш ми страхотна идея.:-))
    Когато имаш време, заповядай при мен, чака те една награда.:-)
    Сърдечни поздрави и уютни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни, аз не съм правила кифлички, но бих се пробвала!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитни изглеждат кифличките!

    Не съм правила с мас, но зимата ще пробвам с прясна.

    Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Ама така апетитно изглеждат,че много,много ми се доядоха!
    Траянчеее,браво!страхотни кифлички:)

    ОтговорИзтриване
  5. Чакай и аз да се пресегна за една кифличка,докато не сте ги разграбили!Ама чудни си ги направила,Траянче,много ми харесват!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Еха, какви са пухкавки!
    И аз наскоро се бях сетила за кифлички, но още не съм пристъпила към действие. Записвам си рецептата.

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни са, Траянче!

    Навяват ми скъпи спомени за дома!
    Мама ми прави такива, а аз ги хапвам с удоволствие!:)

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм Траяна, чудни кифлични, точно си мислех каква закуска да направя на малките :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепни са кифличките, Траяна!
    Не съм ги правила с мас, но предполагам, че са страхотни и като вкус.
    Благодаря за чудесната идея и рецепта,
    поздрави и усмихнати почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Уха, Траяна! С удоволствие си вземам от тези кифлички;-)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни кифлички, направо са неустоими ще се пробвам да ги направя и аз!

    ОтговорИзтриване
  12. Съвършени са кифличките, Траяна! Ще ги изпробвам, благодаря за споделената рецепта! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни са тези кифлички!
    Ще трябва да намеря мас, защото с нея стават пухкави!
    За сега взимам една от снимката!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Eх, от години не съм правила кифлички, а тези изглеждат толкова апетитнооооооооооооооооо.
    Страхотни са Траяна.
    Приятна нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  15. В момента Ви пиша седейки на дивана и похапвайки тези прекрасни кифлички.Уникална рецепта, толкова са пухкави незнам как ще дочакам мъжа ми и детето за да ги опитат :) Благодаря за страхотната рецепта Траяна вече е една от любимите ми.С удоволствие ще разгледам и другите почвам да ги правя наред :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Уникална рецепта Траяна ! Току що ги приготвих незнам как ще дочакам мъжа и детето да ги пробват :) Вече е една от любимите ми рецепти и ще я приготвям често. Наистина са уникално пухкави и мекички!!!Сега ще прегледам и другите рецепти и се залавям за следващо кулинарно изкушение.
    Мерси за вкусните предложения

    ОтговорИзтриване
  17. Тази рецепта я знам и с преди я правех с мая. Но сега само с домашна заксваска и става още по вкусна, един ден ако имам време ще пусна моята интерпретация. Поздрави Трянски.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)