неделя, 8 май 2011 г.

Шпикована свинска рибица


Знаем, че рибицата е по-сухо месо и вкъщи не се ядеше много, докато не измислих как да я направя по-сочна. Рецептата е компилация от проучвания и опити във фурната:)
Продукти:
1 рибица
100 гр. вино
50 гр. вода
черен , червен пипер, сол
1парче сланина

За соса:
1 глава стар лук/може и 2 стръка пресен/
2-3 скилидки чесън
1 морков
2-3 с.л. царевично брашно
сол на вкус
50 гр. бяло вино
сосът от изпечената рибица
Рибицата се измива и подсушава добре. Поставя се в правоъгълна тавичка и шпикова със нарязаната на ивици сланина с дебелина около 2см. Шпиковането е правене на разрези , в които се поставят различни продукти, в моя случай сланина. Посолява се и подправя, наливат се водата и виното. Рибицата се пече около 40 минути на 200 градуса или до пълна готовност. Изважда се в чиния за сервиране, а останалия сок се поставя в подходящ съд за да се приготви специален сос за сервиране.
Нарязаните лук, чесън и морков добавяме към соса, слагаме виното и оставяме да се сварят всички продукти. По желания може да добавите лъжица доматено пюре или лютеница,но след като продуктите са омекнали. Опитайте, преди да посолите, защото сосът от рибицата може да е солен. Сгъстете с царевично нишесте или с брашно. Залейте порция от рибицата с така приготвения сос и кнсумирайте топло ястието.
Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Ммммм,чудно месце,Траянка!Много вино изпива като го гледам :) !

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно решение! Сигурно е вкусно!Поздрави, Траяна и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, сочнооооо и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Хубава седмица, девойчета!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитни снимки , Траяна !
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, тези ребърца изглеждат толкова крехки и сочни! Много апетитни снимки :-)

    Спорна и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Не обичам и аз рибицата, но съм сигурна, че така приготвена стана истинско кулинарно изкушение!
    Поздрави с пожелания за успешна нова седмица, Траяна! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Сабина,Миленка, Еви, хубава седмица и най-вече слънчева и на вас!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно изглежда,Траяна
    и снимките са много изкушаващи.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)