неделя, 20 март 2011 г.

Милинките на мама

Милинките са любимо ястие у дома и са специалитет на майка ми. Публикувам рецептата им, защото са лесни за изпълнение и много вкусни.
Продукти:
1п.  жива мая
2яйца
щипка захар
1ч.л. сол
2ч.ч. прясно мляко
брашно за меко тесто

За хлебните трохи отгоре:
1п. масло или маргарин
4 с.л. галета
1с.л. брашно
щипка сол

Приготвяне:
Разтворете маята в малко топла водичка със захарта и малко брашно. Стоплете млякото, прибавете шупналата мая и замесете меко тесто. Оставете за 20 мин. да втаса.
През това време си пригответе трохите, които всъщност са тези, които придават страхотен вкус на милинките. Разтопете маслото на слаб огън, добавете галета, брашното и солта. Разбъркайте за 2-3 минути. Оставете настрани да се охлади. 
 От втасалото тесто оформете топчета, колкото орех или по ваше желание. Моите бяха доста по - големи, защото все бързам за някъде:), но по принцип се правят малки топчета, които после се хапват на една хапка.Можете във всяко топче да сложите сирене, оваляйте с ръце топчетата - аз редовно ползвам децата за  тази работа и наредете в намаслена тава. Изчакайте да втасат добре и отгоре намажете с хлебните трохи. Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна. 

7 коментара:

  1. О, от толкова време не съм се сещала за милинки :-) Чудесно изглеждат твоите! А щом са и лесни, как да не се опитат :-)

    Спорна и усмихната нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Милинките бяха любимата ми закуска когато бях студентка, обожавах ги. Твоята рецепта ми звучи доста лесна и ще я пробвам непременно,а толкова са апетитни на снимката, че се чудя как ще изтрая да им дойде времето....

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са - пухкави, меки и златисти - не мога да им устоя! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви , момичета! Черпете се със здраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам милинки...
    Хубаво е да пазим тези кулинарни съкровища - чудесен е специалитетът на майка ти.
    Честита, щастлива и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти, Диди, честита и на теб!Дочакахме я най-сетне!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Диди Аз макар че съм мъж също ги направих по рецептата ти и станаха много хубави.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)