сряда, 9 март 2011 г.

Меломакарона

Тези сладки са традиционни за гърците по Коледа. Аз трябваше да ги приготвя и снимам по един проект, за да ги включим в една обща кулинарна книга с наши партньори от Гърция, Турция, Полша, Португалия и Румъния. Като видях рецептата с толкова много мазнина, направо я обрекох на неуспех. Да, ама не! Получиха се невероятно вкусни сладки, които гърците казват, че приготвят месец преди Коледа и съхраняват в кутии. Рецептата е за много бройки, може да я намалите наполовина.
Продукти:
750 гр. брашно
300 мл.  олио 
150 гр. меко масло
100 гр. захар
1 яйце
150 мл. пресен портокалов сок
2 чаени лъжици бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица настъргана портокалова кора
За сиропиране:
300 гр. захар
300 гр. мед
350 мл. вода
Приготвяне:
Маслото, олиото и захарта се разбиват до побеляване, добавя се яйцето. Портокаловият сок, кората и содата се разбъркват и също прибавяме в купата. Пресяваме брашното с бакпулвера, сипваме и канелата и оформяме меко тесто. Ако брашното не ви стигне, добавете, за да се получи тесто,  от което можете да оформите топчета , с големина на орех. Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Готовите сладки изваждаме и оставяме да се охладят. В това време приготвяме сиропа.
Слагаме водата, меда и захарта да поврат около 10 минути, за да се сгъсти леко сиропа. Заливаме сладките и оставяме няколко часа да престоят.Това е всичко.





4 коментара:

  1. Нещо май не си ми получила коментара :(
    Писах ти че много харесвам сиропирани сладки и това звучи интересно, а твоите са толкова апетитни. Не мога да се стърпя и си грабвам една.....
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, наистина нещо не се е получило, но почерпи се на воля!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам ги!
    За всяка Коледа ги правя!
    Много са издръжливи, ароматни, вкусни!!!

    Поздрави, Траяна!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина, Мария, страхотни са!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)