Тези сладки са традиционни за гърците по Коледа. Аз трябваше да ги приготвя и снимам по един проект, за да ги включим в една обща кулинарна книга с наши партньори от Гърция, Турция, Полша, Португалия и Румъния. Като видях рецептата с толкова много мазнина, направо я обрекох на неуспех. Да, ама не! Получиха се невероятно вкусни сладки, които гърците казват, че приготвят месец преди Коледа и съхраняват в кутии. Рецептата е за много бройки, може да я намалите наполовина.
Продукти:750 гр. брашно
300 мл. олио
150 гр. меко масло
100 гр. захар
1 яйце
150 мл. пресен портокалов сок
2 чаени лъжици бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица настъргана портокалова кора
За сиропиране:
300 гр. захар
300 гр. мед
350 мл. вода
Приготвяне:
Маслото, олиото и захарта се разбиват до побеляване, добавя се яйцето. Портокаловият сок, кората и содата се разбъркват и също прибавяме в купата. Пресяваме брашното с бакпулвера, сипваме и канелата и оформяме меко тесто. Ако брашното не ви стигне, добавете, за да се получи тесто, от което можете да оформите топчета , с големина на орех. Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Готовите сладки изваждаме и оставяме да се охладят. В това време приготвяме сиропа.
Слагаме водата, меда и захарта да поврат около 10 минути, за да се сгъсти леко сиропа. Заливаме сладките и оставяме няколко часа да престоят.Това е всичко.
Нещо май не си ми получила коментара :(
ОтговорИзтриванеПисах ти че много харесвам сиропирани сладки и това звучи интересно, а твоите са толкова апетитни. Не мога да се стърпя и си грабвам една.....
Хубав ден!
Благодаря, наистина нещо не се е получило, но почерпи се на воля!
ОтговорИзтриванеОбожавам ги!
ОтговорИзтриванеЗа всяка Коледа ги правя!
Много са издръжливи, ароматни, вкусни!!!
Поздрави, Траяна!
Наистина, Мария, страхотни са!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!