четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Селски хляб и панирани тиквички

Напоследък не ми остава време да кулинарствам, но много обичам в студено време да си припомня лятото с нещо типично за този сезон. Затова днес ще ви представя лесен хляб, който Маги замеси преди време и тиквички със сирене и панировка.
Ето продуктите за хляба:
  • 20 гр прясна мая
  • 2 ч. ч. топла водичка
  • 2 ч. л. сол
  • 2 ч. л. захар
  • около 5 ч. ч. брашно
Направете закваска от маята, малко топла водичка, захар и брашно. Изсипете в купа, добавете солта и започнете да прибавяте брашното. Омесете меко тесто, което не лепне и оставете за около 20 - 30 минути да втаса.
Можете да го разделите на две части или в една тавичка, както направих аз. Изпекох един хляб, поради липса на малки тавички. Поставете в намазаната тава с олио, масло, мас/каквото ползвате, аз специално подмазвам с малко мас/и оставете на топло да втаса. Направете два-три разреза с нож и поръсете с подправки по вкус. Аз разбърках две скилидки чесън с две лъжици зехтин и намазах отгоре.
Печете на 200 градуса до пълна готовност. 
Сега тиквичките, които имат обаче предистория. Те не са пресни, а замразени. Няма нещо лятно, което да не пъхам във фризера. Изпържените тиквички съм извадила и размразила. Ако нямате, можете да си купите , но ще ви отнеме повечко време да ги приготвите. Не се плашете, резултатът си заслужава и още как!

Продукти:
3-4 тиквички
2 яйца
100 грама сирене
олио за изпържване
Нарежете тиквичките на еднакви колелца и посолете. Опържете ги и оставете да изстинат. В това време натрошете сиренето в купа, добавете едно яйце и разбъркайте. Загрейте олиото в тиган . Вземете тиквичка поставете около чаена лъжичка от сместа с яйце и сирене, захлупете с друга тиквичка и потопете в другото яйце, което сте разбили в купичка. Поставете в тигана и изпържете 2-3 минути, после обърнете и отново изпържете.
Готовите тиквички поднесете с млечно - майонезен сос или просто с кисело мляко.

Ами това е! А затова как замразявам всичко, ще ви разкажа на лято.:)

5 коментара:

  1. Обичам домашно приготвен хляб и
    твоят изглежда много апетитно.
    Харесах блога ти, ще се включа в последователите, а и ще очаквам идеите ти за замразяване...
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Ди ани ! Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Имаш време и да се включиш в играта ми "Предай нататък"!Има още две местенца, така че..........

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна много е хубав този хляб ще го направя задължително и с тази апетитна хрупкава коричка мммммм......., а за тиквичките ще чакам да издадеш тайната :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, няма тайна. Благодаря ти, хлябът е много сполучлив и лесен. Колкото до замразяването, аз съм му царица и всичко ще си кажа на лято!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)