понеделник, 7 февруари 2011 г.

Ресойши


Това ястие идва от Португалия и става много вкусно, макар и не толкова бързо.

За тестото:
1 ч.ч. брашно
1ч.ч. вода
1с.л. маргарин/масло
4 яйца
1ч.л. сол

Приготвяне:

Водата , заедно със солта и маслото се слага да заври, сваля се от огъня и наведнъж се прибавя брашното, като се бърка енергично, до отлепяне от стените. Оставя се 10 минути да поизстине и се добавят яйцата при непрекъснато бъркане. Това е познатото парено тесто за еклери.
Плънка:
200 гр. сварено и нарязано  на кубчета пилешко месо
2 с.л. масло
1 скилидка чесън
щипка черен пипер
1 к.ч. бяло вино
2 с.л. заквасена сметана
щипка сол
1 жълтък
сок от 1 лимон
50 гр. пилешки бульон

Приготвяне:

Месото се запържва леко в маслото, посолява се, добавя се черния пипер, чесън/ счукан/, бялото вино и бульона. Оставя се на слаб огън до извиране на водата. Прибавят се сметаната и жълтъка, връща се за кратко на огъня до пълно сгъстяване на сместа.

Оставя се да изстине и се прибавя към тестото. Разбърква се добре и с лъжица се изсипват топчета в сгорещено олио и запържват от двете страни.

Готовата смес можете да напълните в шприц с по-широк накрайник, да шприцовате върху галета, да оваляте в тях и тогава да изпържите. Така ресойшите добиват хрупкав вкус отвън и мек отвътре.
Плънката може да разнообразите по свой вкус - с ролца от раци, с луканка, с мек колбас , с каквото най - много обичате.На тази снимка ресойшите са с любимия млечно - майонезен сос, който можете да намерите тук.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)