петък, 28 януари 2011 г.

Боб "Касоле"


Касоле е национално ястие от областта Окситания, в Южна Франция. Много прилича на нашия боб с наденица, но не е точно такова ястие. Тъй като вкъщи винаги към постния боб се чудя какво месце да сложа на масата, за да се яде и боба покрай него, тази рецепта направо ми пасна. Защото вкъщи всички сме от тия, дето от всички ядки обичаме най - много кебапчета:)
Продукти:
Бял боб / колкото прецените, аз го меря с шепи - 1 шепа се равнява на една порция/
2 глави стар лук
200 гр. свинско месо за готвене
200 гр. бекон
1 селска наденица
4 тънки наденички
сол. червен пипер, гьозум, олио
2 с.л. брашно
Предварително накисвам боба от вечерта, за да го сваря по- лесно, разбира се. Поставям го в тенджера под налягане, добавям нарязания лук на едро, бекона и свинското на по- едри кубчета. Покривам с вода и варя 30 -40 минути.
Свареният боб прехвърлете в йенско стъкло или друг по- дълбок съд, защото му предстои още топлинна обработка. Загрейте 2- 3 с.л. олио, запържете червения пипер и брашното, изсипете тази запръжка върху боба. Разбъркайте. Поръсете с гьозум и каквито подправки обичате. Посолете, но малко, защото наденичките са солени. Най - отгоре поставете наденичките и запечете в предварително загрята фурна , до изпичане на наденичките.
Месото придава страхотен вкус и си пуска мазнинка. Опитайте и ще се убедите сами.

3 коментара:

  1. Траяна, това ми изглежда много вкусно. У нас всички обичат боба (направо невероятно но е така), а и от мръвчиците не се откават, затова задължитекно ще го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. Анита, ти си ми най-вярната почитателка:)А бобецът е чуден и много месен!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Как обичам боб!!! От снимката ти направо ми се дояде! Като чета и какво си сложила, идвам с паничка и лъжичка да си сипя :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)