неделя, 19 февруари 2023 г.

Милинки без месене



 Невероятни милинки! Продуктите са точно, не добавяйте нищо!

Станаха точно като едно време, на конци, пухкави и блажнички 🙂
Ето и рецептата:
брашно - 500 г
мая - 1 пак. суха или 20 г жива
яйца - 1 бр.
прясно мляко - 150 мл топло
вода - 120 мл
оцет - 1 ч.л
сол - 1 ч.л
захар - 1 ч.л
олио - 100 мл
За плънката: сирене - около 150 г
30- 40 г масло
1 с.л. брашно


Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлата вода (ако е жива), докато започне да се образува пяна. Ако е суха - направо в брашното. В купата се изсипват топлото прясното мляко, солта, яйцето, оцетът и олиото. Добавяме брашното и шупналата мая и се замесва меко тесто с няколко подрусвания на купата(може да се “меси” само с вилица до еднородно, много меко тесто, което се отлепя от стените на купата). Аз отворих капака, разбърках с шпатула, обезвъздуших и оставих купата да се отвори сама. Оставя се да втаса в намаслена купа, докато обемът му се увеличи 3 пъти. С обилно намаслени с олио ръце се оформят малки топки, които се подреждат или в намаслена тава, или върху хартия за печене. Поръсват се със сирене, но аз слагам сирене във всяка топка и се оставят да втасат отново за 20 минути.
През това време се запържват маслото с 1 супена лъжица брашно и 2 щипки шарена сол/ това е по желание/. Още докато запръжката е топла и непосредствено преди да се сложат във фурната, се заливат втасалите милинки. Пекат се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до зачервяване (около 35 минути) и след това се намазват с масло и се покриват с кърпа за около 15 минути.


Виждате друг вид купа, но всички купи работят на един и същ принцип, така че, която и купа да имате, нещата ще се получат перфектно!
Как месят купите, вижте тук
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)