Един страхотен сос, който върви и с пилешко месо, и с кайма. Рецептата е на Нелка и наистина е много вкусна.
Продукти:
Бялото месо от пиле 500 гр. кайма
1к.ч. ориз
1 яйце
чубрица, черен пипер, индийско орехче
Бульон, в който ври месото:
2 моркова, нарязани на ситно, 1 кубче бульон, сол на вкус
За млечно-яйчения сос:
90 гр. масло
4с.л. брашно
4 жълтъка
400 гр. кисело мляко
сок от половин лимон
Приготвяне:
Ако правите кюфтета, омесвате добре продуктите и слагате в тенджера 2,5 л. вода. Пускате морковите, бульона и щом заври, кюфтетата, оваляни в малко брашно. Варим около 35 минути.
При пилето - слагате месото в бульона и варите до готовност. Изваждате месото и накъсвате на парчета.
Отделно запържваме в съд маслото + 4 с.л. брашно. Доливаме и при непрестанно бъркане от горещия бульон, в който е вряло месото/ кюфтетата. Отделно разбиваме жълтъците в киселото мляко и ги прибавяме към брашнения сос. Връщаме на по-слаб котлон до сгъстяване на соса. Накрая поръсваме с черен пипер, малко индийско орехче и добавяме сока на половин лимон. Сервираме с магданоз по желание. Аз не обичам, тъй че го пропуснах :)
Да ви е сладко!
Обичам го този сос :)
ОтговорИзтриванеТраянче,
ОтговорИзтриванетози сос го прави наша позната, но аз не съм правила.Казва,че е много вкусен, ще го изпробвам, но у дома не са почитатели на пилето фрикасе, което се прави по подобен начин - със сос.Който го обича ще го направи и наистина ще му се услади.
Поздрави и спокойна нова седмица !
Виж пък с пиле не съм го пробвала. Добра идея ми даваш, Траянка! Радвам се, че си ме пуснала у вас :)! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОбичам и пиле, и кюфтета с този сос:)
ОтговорИзтриванеИ аз и децата го харесваме това сосче. Разкошно! Поздрави, Траянче!
ОтговорИзтриванеРазкошно звучи и изглежда това сосче, Траяна,
ОтговорИзтриванезамислям се за използване и към нещо не месно...
Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!