сряда, 26 декември 2018 г.

Шоколадово пънче



Една чудесна идея за бърза и ефектна торта. Цялото приготовление ще ви отнеме не повече от час.


Продукти:

4 яйца
9 с.л. захар
1 ванилия
кората на 1 лимон
11 с.л. брашно
60 мл.олио = на 6 с.л.
2 ч.ч.  сметана за разбиване
1 ч.ч. течен шоколад/ на стайна температура/
пудра захар или кокосови стърготини
1 черен шоколад
1 с.л. масло
100 мл. сладка сметана за разбиване

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и удвояване на обема. Добавят се ванилията и лимоновата кора, накрая брашното, което е пресято, се добавя с шпатула, не с миксер.. Сместа се изсипва върху хартия за печене в голямата правоъгълна тава на фурната и пече на 180 градуса до златисто. Готовият горещ блат се обръща върху навлажнена кърпа, маха се хартията и заедно с кърпата се навива на руло. Оставя се настрани. В купата на миксера се поставят сметаната и шоколада. Разбиват се на висока скорост за няколко минути. Получава се пухкав шоколадов крем. Вътре добавям още малко лимонова кора, защото я обичаме. На котлона слагаме 100 мл. сметана и преди да заври я махаме и заливаме с нея начупения черен шоколад, добавяме маслото и разбъркваме до хомогенност. Оставяме готовия ганаш да се охлади.
 Развиваме готовия блат и режем 4 еднакви правоъгълни ленти. В центъра на подноса мацваме малко от шоколадовия крем. Мажем първата лента с него и я завиваме на руло. Поставяме я изправена в средата на подноса, където сме мацнали крема. Мажем втората лента с крем и я завъртаме около първата, така процедираме и с последните две. Получава се кръгло руло, изправено. С останалия крем измазваме пънчето. Ганашът вече е стегнал до степен да може да се маже като крем и омазваме цялата торта с него. С вилица правим черти, които имитират дървесна кора. Поръсваме със стърготини или пудра захар, за да имитираме сняг. Украсяваме по желание с клонки, листа, гъбки. Оставяме в хладилник да стегне. Много лесна и вкусна торта. 
Весели празници!

6 коментара:

  1. Не се ли напояват блатовете? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, тъй като са пандишпанови, поемат от сметаната.

      Изтриване
  2. Прекрасна идея, Честито Рождество ! Мир и благодат в твоя дом !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Отново разкошно предложение, Траянче и в твой стил за бързо, лесно и ефектно!
    Благодаря ти за чудесната идея, поздрави и най-сърдечни пожелания:
    Здрави, светли, мирни и благодатни Рождественски и новогодишни празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Весело пънче! Честита Нова Година, Траянче!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)