четвъртък, 6 декември 2018 г.

Питка "Риба" и пържен шаран



Честит празник на всички именици! Нека са живи и здрави!
За днешния празник, макар че нямаме именик вкъщи направих пържен шаран и питка във форма на риба. Питката направи Юли, защото с малките пръстчета пипа по-бързо и сръчно от мен.

Пържен шаран

Продукти:

1 шаран
1 лимон
100 гр. царевично брашно
100 гр. бяло брашно
олио, сол, черен пипер


Приготвяне:

Шаранът е добре почистен и измит. Слагам го за около 20 минути във фризера, за да го нарежа по-лесно. Поръсвам със сол и пипер и сока от лимона. Оставям за 30 минути, да си поеме. Загряваме олио, трябва да е горещо, но не да пуши. Проверяваме с късче хляб - ако цвърчи и пуска интензивно мехурчета, значи е готово. Смесваме брашната, слагаме и в тях малко сол и пипер. Овалваме добре всяко парче и пържим до златисто. Отцеждаме върху хартия.


Питка "Риба"

Продукти:

1 ч.ч. топла вода
1ч.ч. олио
1ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.л. суха мая
1 с.л. сол
Брашно за меко, нелепнещо тесто
1 жълтък
зрънца бахар или черен пипер


Приготвяне:

Към течностите добавяме солта, брашното и маята. Замесваме меко тесто. Оставяме под кърпа за 30 минути да втаса. Разделяме на 2 топки - по-голяма за тялото и по-малка. Оформлението може да видите тук.
Готовата риба мажем с разбит жълтък.
Печем на 200 градуса в загрята фурна.

Да ви е сладко и весел празник!



2 коментара:

  1. Колко е сладурска питката! И шаранът вкусен, много обичам:). Поздрави, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна тематична питка. Обичам и пържен шаран:)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)