Тази година вместо традиционната баклава направих кръгли баклавички. Вкусът е същият, визията различна. Приличат на саралии, но не са нарязани на пури и нямат канела. Исках да видя как точно се получават и се оказа, че е изключително лесно.
Продукти за 16 броя:1 п. точени кори/ ползвам "Фамилия"
1ч.ч. смлени на едро орехи
75 мл. олио + 75 мл. течно масло
Сироп:
2ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
1 ч.л. лимонов сок
1 ванилия или 1/2 пакетче ванилена захар
Приготвяне:
Първо ви трябва тънка точилка или дървена гладка пръчица. Идеална е пръчка от дървена закачалка. Измива се добре, подсушава и намазнява с олио. Всяка кора се разстила, намазва се леко със смесените олио и масло, поръсва се с малко орехи.
Не бива да са нито смлени много ситни, нито много едро. Едрите парчета късат кората. Пръчката се слага в тесния край на кората, завива се руло, но не до края.
Двата края на рулото се свиват един към друг и се получава нагъгрено, стегнато рулце. Измушва се от пръчката и се завива на кръгче.
Поставя се в застлана с хартия тава. И така, докато свършат корите.
С останалата мазнина се намазват, а в средата се посипват останалите орехи. Печем на 160 градуса в загрята фурна до златисто.
Не бива да са нито смлени много ситни, нито много едро. Едрите парчета късат кората. Пръчката се слага в тесния край на кората, завива се руло, но не до края.
Двата края на рулото се свиват един към друг и се получава нагъгрено, стегнато рулце. Измушва се от пръчката и се завива на кръгче.
Поставя се в застлана с хартия тава. И така, докато свършат корите.
С останалата мазнина се намазват, а в средата се посипват останалите орехи. Печем на 160 градуса в загрята фурна до златисто.
В това време с приготвя сиропът. Слагат се захарта, водата, сока на лимона да поврат около 10 минути.
Оставя се да се охлади. Готовата баклава също трябва да е леко изстинала и тогава се залива със сиропа. Оставя се да престои една вечер, но у дома никой няма това търпение :)
Оставя се да се охлади. Готовата баклава също трябва да е леко изстинала и тогава се залива със сиропа. Оставя се да престои една вечер, но у дома никой няма това търпение :)
Да ви е сладко!
Чудесни са ти станали!
ОтговорИзтриванеМен ме мързи и си правя класика :)
Гуш!
Траянче,
ОтговорИзтриванечудесна визия на баклавата.Изглежда много по - красиво, а и вкусно.Аз исках да пробвам този начин за направа на банички или ябълкови тестени изделия.Чудни са.
Честита, спорна, здрава и благословена Нова 2018 година !
Прекрасни са се получили Траянче,
ОтговорИзтриванекрасиво оформени, ефектни и безусловно - неустоимо апетитни.
Много ми харесаха, благодаря! Честита, успешна и щастлива Нова 2018!
Уау! Наистина след твоите снимки виждам, че са лесни за направа, поне изглеждат де:). Но как си ги оформила така прецизно и толкова красиво?! Ще се пробвам и аз. Честита Нова година, Траянче! Бъдете здрави и щастливи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПросто страхотни!
ОтговорИзтриване