четвъртък, 21 декември 2017 г.

Коледни меденки с принт декорация





Ако искате да впечатлите близките си, без да сте изключителен художник или сладкар/ като мен/, готовите, ядливи принтове са точно за вас. Можете да ги поръчате на няколко места в интернет и на следващия ден са при вас. 

Тук, тук и тук. Навярно има и още, аз купувам от тези.
Рецептата за меденки съм давала много пъти, но пак да я дам. Защо винаги правя с нея ли? Защото меденките издържат доста време и бисквитите на са чупливи като маслените.

За меденките:

Продукти:

2 яйца1 ч.ч. захар1 ч.ч. олио2 с.л. канела6 с.л. мед1 ч.л. сода за хляббрашно за меко, нелепнещо тесто

Разбъркайте с вилица яйцата и захарта. Добавете олиото, канелата, меда и содата. Замесете меко тесто, да не лепне по ръцете ви. Оставете го за 20 минути в хладилника. В това време си пригответе тави и пекарска хария .

Пригответе си формичките, с които ще изрязвате сладките. Ако нямате точната формичка, можете да измерите картинките от принта и с линийка да си ги разчертаете върху разточеното тесто. За едните имах, но за другите, за да не си играя да режа, мъжът ми спретна формичка от кенче 7/5 :).

Аз разточвам направо върху хартията тестото, за да не ми се налага да местя  тестената формичка и така да я изкривявам. Оставете между фигурките малко разстояние, защото се надуват. Изпечете до златисто на 180 градуса. Оставете готовите меденки да се охладят/ на терасата става веднага:)/. 

Нарежете принтовете, както са с гланцираната хартия на гърба им. Вземаме меденка, намазваме я с четка с вода, отлепяме принта и го лепваме отгоре. Обикновено лявата ръка, ако сте десняк/ е малко мазна от меденката, която сте взели, затова с дясната леко притискаме принта и караме нататък. Гледайте да не забравите хартията, после ще дъвчете доста :).

Готовите меденки можете да оставите така или да обрамчите с айсинг.
Продукти:
2 белтъка
лимонтозу на върха на ножа
или капки лимонов сок
300 -400 гр. пудра захар



Приготвяне:

За работа с айсинг се спазват няколко основно правила.

* Съдът, в който ще се приготви айсингът, не трябва да има следи от мазнина. Освен прилежно измит, той може да се изплакне с лимонов сок и отново с вода. Същото се отнася до накрайниците и поша (ако се работи със синтетичен пош).
* Съдът, в който е айсингът винаги се покрива с влажна кърпа. Това предпазва айсингът от изсъхване. Същото се отнася за накрайникът, ако не се работи с пош в момента, той винаги е покрит с влажна кърпа.
Аз ползвам кърпи от микрофибър. Покривам дори купата, в която съм разбила айсинг.
* Неизползваният айсинг може да се съхрани в чист съд, покрит отгоре с прозрачното фолио и плътно затворен с капак. Захарта е консервант и тя съхранява айсинг до 3 седмици, но след една седмица вече става трудно да се шприцова с този айсинг.
Белтъците се разбиват с лимонтозуто на сняг. Лъжица по лъжица се добавя пресятата пудра захар и се разбива, докато се образуват връхчета, които стоят изправени. Ако захарта се сипва прекалено бързо или наведнъж, полученият айсинг е с матов оттенък. А това не е желан ефект.

Чрез добавяне на лимонов сок може да се разрежда айсинга, а при добавяне на пудра захар да се сгъстява.
Нужна ви е торбичка или пош. Сложете 2-3 с.л. айсинг и продупчете ъгълчето на торбичката с клечка за зъби или игла. Нека има малък отвор, за да стават тънки очертанията. Препоръчвам да слагате по малко айсинг, защото торбичката трябва да се побира в шепата ви, така се рисува най-лесно и точно. Бисквитите трябва да изсъхнат поне за една нощ и тогава да се опаковат, ако ще ги подарявате.
Това е!
Да ви е сладко и весели празници!

9 коментара:

  1. Траянче,
    меденките за Коледа са задължителни.А твоите са толкова красиви, много интересно направени.Благодаря за идеята.Все още не съм започнала да правя сладкиши.Ще се възползвам от твоето предложение.
    Поздрави и Весели празници !

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви ! Весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много са красиви,а сигурна съм и вкусни!Весели празници,Траянче!

    ОтговорИзтриване
  4. Коледен разкош, Траянче, чудесни идеи за подарък -
    носещ празнично настроение, много красота и внимание.
    Благодаря за удоволствието, поздрави и прекрасни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Тази година си ги бях нарочила, но така и не стигнах до тях, правих други видове сладки.
    Чудесни са твоите, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте!

    Бихте ли споделили каква точно декорация използвате, в смисъл, хартията вафлена или фонданова е? И още, ако съм разбрала добре, Вие поставяте декорацията направо върху меденката, а не използвате фондан, така ли е наистина?
    Благодаря предварително! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Стела. Хартията е фонданова. Можете да поставите хартията и върху фондан, но е по-голяма играчка. Аз правя доста бройки и затова лепя директно върху меденката само с вода. Дано съм била полезна! Успех!

      Изтриване
  7. Здравейте, колко брашно използвахте ?

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)