Всяка година се сдобивам с едно такова голяяяямо яйце. Правих с него крем карамел, фритата и какво ли още не. Тази година направих бъркани яйца и вкусът им няма нищо общо с този на обикновените. Трябва да вкусите, за да разберете. Иначе всеки знае как се правят яйца.
Продукти:
4 яйца или част от щраусовото яйце в случая
1 с.л. масло
100 гр. колбас или без него
сол и черен пипер
Приготвяне:
Разбиваме добре с тел или вилица яйцата. Слагаме тиган или касерола на средна степен на котлона и пускаме маслото. Веднага щом започне да се пени/ внимавайте да не го загорите/, изсипваме нарязания колбас, след една - две минути изсипваме яйцата, които сме овкусили със сол и пипер на вкус. С дървена или силиконова шпатула, започваме леко да побутваме буквално яйцата от външната страна на тигана към центъра. Нужни са една - две минути. Започнат ли да се отделят от дъното и страните, значи са готови. Ако ги обичате по-сухи, ще ги бъркате повече време, ние ги обичаме по-сочни и затова ги вадя по-бързо. Може да поднесете така или върху препечена филийка.
Да ви е сладко!
Траянче,
ОтговорИзтриваневиждала съм на живо щраус и щраусово месо, но не съм виждала и приготвяла яйце.Сигурно е различен вкуса, няма и как да е иначе.Знам обаче ,че 1 такова голямо яйце се равнява на около 30 кокоши яйца.Така,че доста изгодно е за приготвяне на ястия за много хора.От щрауса всичко се използва вкл. и перата.Така,че това е птица с голямо приложение.
Поздрави и лека седмица !
И аз не познавам вкуса на щраусовото яйце, но се радвам за теб :) Но да си призная, за крем карамела в радостта ми има и малко завист ;-)
ОтговорИзтриване