вторник, 8 август 2017 г.

Шоколадови кошнички с плодове



Един непретенциозен, но вкусен и бърз десерт за специален повод - Юли на 12 години! Десертът е приготвен от него, затова и черпим виртуално. Кошничките са два вида - от форми за мъфини и от форма на балон. Не са ви нужни много продукти, както и време.


Продукти:

100 гр. черен шоколад
200 гр.  сладкарска сметана, течна
плодове по избор
няколко балона, формички за мъфини - силиконови

Приготвяне:

От шоколада се оставят 2 редчета настрани. Другият се слага в порцеланова!!! купичка - натрошен. Тя се слага в метална купичка с два-три пръста вода и се слагат на котлона на средна степен. Много е важно водата да не завира, за да не се пресече шоколадът. Разбъркваме до стопяване, махаме от котлона и добавяме двете отделени редчета шоколад. Така той се темперира. Сега вече е лесно. С четка намазвате всяка форма за мъфин и я слагате в хладилника. Надувате малки балони и топвате всеки до половината в купата. Веднага ги слагате върху хартия за печене и пак в хладилника.

 За втори път намазвате формите за мъфини и охлаждате. Шоколадът много бързо се втърдява  е готов буквално за минути. Всеки балон се пука и внимателно се вади кръглата отливка - кошничка. Силиконът се обелва и отново остава кошничка. Аз работих всяка една по една заради горещината. После вече е ясно. Разбиваме сметаната, смесваме я с плодове и пълним кошничките.


Да ви е сладко за рожденика :)

3 коментара:

  1. Честит рожден ден на Юли! Желая му здраве, щастие и късмет! Кошничките са прекрасен летен десерт, но не само вкуса ме привлече, а и визията ме впечатли. Това дете определено има талант! Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден на момчето ти, Траянче!
    Май е наследил таланта на майка си!
    Нека ти е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Траянче,
    много лек и вкусен десерт.Хубаво е децата да се приучават от малки да помагат в кухнята.Да е честит, здрав и много да те радва занапред .
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)