неделя, 9 април 2017 г.

Крафини с шоколад



На Цветница си имаме именичка - Калина. Да ни е жива и здрава и много щастлива!Почерпката по - необичайна, но много, много вкусна - крафини.  Това са популярни десерти в Америка, измислени в Сан Франциско. Гледайки видео към рецептата, доста се чудих дали ще се справя, обаче са супер лесни и ефектни, макар аз никак да не съм по точенето. Толкова тънко? - абсурд! Да , ама не, както се казва. Тестото е толкова еластично, че без проблем се точи на прозрачна кора, както и трябва да бъде.
Хрупкави отвън, многопластови и пухкави отвътре, а в комбинация с шоколад - неустоими! Непременно пробвайте!
Тъй като тестото е козуначено, стават и за празника като мини козуначета :)


Продукти:

300 гр. брашно
50 гр. разтопено масло
50 гр.захар
1 п. суха мая
щипка сол
140 мл. топло мляко или вода
кората на 1 лимон или 2 ванилии
1 яйце и 2 жълтъка

Отделно 125 гр. масло
1 шоколад

Приготвяне:

В топлото мляко с 1с.л. захар разтваряме маята. В хлебопекарната или в купа слагаме брашното, яйцата, маслото, солта и ванилиите или лимонената кора/ аз предпочитам нея/. Добавяме млякото и замесваме меко тесто. То е леко лепнещо, но брашно не се добавя. Меси се десетина минути, докато стане гладка, нелепнеща топка. Ако е в пекарна,  се меси на програма "Тесто" и оставя до края да втаса в нея.

След втасване делим тестото на 6 или 7 топки.Оставяме ги за 10 минути да починат.При мен излязоха 7. Разточваме всяка на тънък правоъгълник, прозрачен.

 Издърпваме нагоре единия край, точим другия. Ще видите във видеото. Става буквално за минута- две. Ще видите как при мен се вижда мушамата отдолу. Всеки правоъгълник мажем с мекото масло и завиваме на руло, става нещо като кифличка. Приготвяме форми за мъфини.  Вземаме остър нож и режем по цялата дължина рулото на две. Отвътре се виждат ясно слоевете тесто.Завиваме всяко нарязано рулце на охлювче, като разрезите трябва да са навън и нагоре/ ще видите във видеото/, поставяме в гнездата и отново оставяме да втасат. Аз ги сложих във фурната на 50 градуса, за да спестя чакането.

Печем на 180 градуса до златисто. Отгоре слагаме фолио, за да не загорят. Моите ги попрепекох, но вкусът никак не пострада, станаха още по-хрупкави. Разтопяваме шоколада на водна баня и поръсваме крафините или махаме горната част и пълним средата. Слагаме горната и поръсваме отново с шоколад и пудра захар. Можем да напълним и с конфитюр, кой както иска.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Честит празник, честита Цветница и имен ден на Калина -
    здраве, много късмет и щастие за нея, и за всички вас, Траянче!
    Прекрасни куфини -
    майсторска работа и чудесна идея за козуначено разнообразие!
    Поздравления и вдъхновени пролетни празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче,
    наистина трудоемко изглежда точенето.То не е толкова трудно обаче се иска опит.Чудесни, много интересни козуначени изкушения.Ако ми остане време по празниците ще ги пробвам и тях.Чудесно изглеждат.Поздрави на именничката, да ти е жива и здрава и много щастлива.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)