От домашните козунаци не остана и трохичка, но ни донесоха един купешки, който до вчера с е подмяташе неотворен из къщи. Храна не бива да се хвърля и затова просто направих тирамису с козунак вместо с бишкоти. Продуктите са същите, просто консистенцията е по-мека, защото и самият козунак с толкова Е-та и набухватели е много мек. Поради тази причина и разрязването е малко по-трудно, защото се усукват едни козуначени конци, не ти е работа :).
Продукти:
1 голям козунак/ от него остава съвсем малко/
4 яйца
500 гр. маскарпоне
3 с.л. пудра захар
2 с.л. ром
120 гр. захар
300 мл. силно кафе/ аз имах нес/
какао за поръсване
Приготвяне:
Козунакът се нарязва на по-дебели и еднакви филии и едната част се поставя на един ред в правоъгълна тава. Със свареното и охладено кафе, към което е добавен ромът, с лъжица поръсваме филиите, за да омекнат. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. В суха купа разбиваме белтъците с половината захар до твърди върхове. С другата захар разбиваме жълтъците до побеляване и набухване на сместа. Ако се притеснявате от сурови яйца, разбийте жълтъците на водна баня. С миксера на бавна скорост смесваме маскарпонето с пудрата захар. Слагаме жълтъците към маскарпонето и разбъркваме само с няколко врътвания на миксера, за да не спадне цялата смес. С шпатула добавяме белтъците, като разбъркваме отгоре надолу до хомогенизиране. Половината крем изсипваме върху вече сиропирания козунак, отгоре нареждаме останалите филии, сиропираме и слагаме останалия крем. Прибираме за 2 часа в хладилника. Изваждаме и поръсваме с какао.
Да ви е сладко!
Разкошно изглежда - ше ни е сладко и още как...,
ОтговорИзтриванеобичам този вид сладкиш, а с козунак ще е вълшебен.
Благодаря Траянче,поздрави за теб, успешен и усмихнат ден!
Ама откъде ги вадиш тези козунаци?! Честно, ще ни помислят за чалнати, че след Великден купуваме повече козунаци отколкото преди:) Това ще се окаже най-търсеният продукт след празника. Неустоимо е и това предложение. Обичам Тирамису. Поздрави, Траянче!
ОтговорИзтриванеТраянче,
ОтговорИзтриванене ми е идвало на ум за подобен вид сладкиш с козунак.Добре,че подсказваш идеята, понякога и у дома се задържат такива купешки козунаци и трябва да се оползотворяват по някакъв начин.
Поздрави !
И тази идея е чудесна !
ОтговорИзтриване