понеделник, 17 април 2017 г.

Христос Воскресе!

Христос Воскресе!


Тази година изневерих на любимата си рецепта за козунак с кисело мляко и се доверих на Зиче и Ирина. Никак не сбърках. Копринените козунаци на Зиче с едно втасване са просто уникални, а бриошът на Ирина е нещо различно и също много вкусно. Не мина и без Шоколадова бабка.

Копринени козунаци с едно втасване



Продукти:

6 яйца 
1 жълтък
100 мл. вода + 220 мл. прясно мляко + 2 с.л. ром
150 гр. разтопено масло + 4 с.л. олио
320 гр. захар
1 щипка сол
2 п. суха мая Йоткер
кората на 1 лимон
около 1,200 кг. брашно, /на мен ми излезе около килограм/ за меко и еластично тесто
стафиди, шоколад, орехи, локум/ каквото обичате/
Приготвяне:

Прясното мляко и водата леко се затоплят, мазнината също. В хлебопекарна или дълбока купа са слагат  яйцата, захарта, солта, млякото и водата, рома, брашното, маята и се омесва тесто. Постепенно се добавя по малко мазнината, докато се поеме изцяло от тестото. Машината меси още десетина минути. Ако е на ръка, щом поеме мазнината, е готово. Върху намазнен плот, в зависимост от големината на тавичките ви, разделяте тестото на 4 или 5 части. От всяка правите  по 3 тесни правоъгълни дълги ленти, намазвате с шоколад, орехи, локум и оформяте рула. Сплитате по желание. Аз направих кръгла руска плитка, получи се нещо като роза, офицерски копчета, които плете Юли. Мъжка му работа - схваща по бързо от мен :) Докато ме гледа как се моткам, явно му писна и просто изгледа видеото и ги спретна за раз бройки.


В подготвените тави застиламе пекарска хартия, слагаме оформените козунаци, мажем ги с разбития жълтък с няколко капки олио и оставяме в загрята на 50 градуса  фурна, да втасат. Печем на 170 градуса около 40 минути, а отгоре сложих алуминиево фолио, но пак леко ги опърлих:) Увити в свежо фолио, след като изстинат, издържат няколко дни. Стават на конци и наистина са копринени и ужасно вкусни! Просто ми провалиха диетата :).



Великденска украса на яйца
Тази година пробвахме и нещо различно, освен познатите вече техники с коприна, ориз, накапан памук и т.н. Въпреки всичко яйцата, оцветени с коприна, са моят фаворит. 


Боядисване с кухненска хартия

Популярният начин за боядисване с кухненска хартия се оказа много сполучлив. Всяко сварено яйце се увива в нея, стяга се с ластичка и накапва с различни цветове боя. Изстиват много бързо, защото са още топли, и имате красиви и цветни шарки като килийките на хартията. Три от яйцата са такива, виждат се:)


Боядисване с комплект за восък

Юли рисува с комплект за рисуване с восък, който си донесе от един лагер и, разбира се, освен буквичката си, написа и името на отбора, в който играе. На самия комплект има указания и никак не е трудно, стига да можете да рисувате.


Боядисване с естествени цветя

Нужни са ви няколко цветчета и белтък. Цветчето се залепя с белтък върху свареното и студено яйце. Изчаква се за минутка-две да изсъхне и отгоре също се минава с белтък, за да се запечата.

Боядисване с ваденки

Накрая сложихме красиви ваденки, които си взехме от магазинчето на БуБуБ.https://bubub-shop.com/

Весел празник!
И да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Много са красиви, всичките! Това с кухненската хартия го гледах, ама не знаех, че от нея се постига този ефект, много са интересни. Козуначените ти изкушения гледам с едно око, защото просто са неустоими, а ти прекали!:) Всичко е прекрасно, празнично и уютно. Честито Възкресение Христово! Благословен да е домът ви, Траянче!

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче,
    чудесни техники за боядисване на яйца.Някои от тях съм пробвала, но тази с коприна - не.Макар,че преди време някъде бях видяла подобно боядисване на яйца с коприна.Чудесни козунаци са се получили, има толкова много рецепти,че човек се чуди коя точно рецепта да изпробва.
    Христос Воскресе ! Весели и благословени празници ! Мир и благодат в твоя дом !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Красота..., всичко е много красиво, Траянче -
    разкошни козунаци, чудесни рецепти и майсторско изпълнение,
    нежни цветни бои и апликации, и пролетно празнично настроение.
    Светли и благословени Великденски празници,
    с пожелания за здраве, любов и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  4. Иха, страхотни са ти козунаците, Траянка!
    И яйчицата са много красиви, не знаех за тази техника с кухненска хартия!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)