четвъртък, 7 юли 2016 г.

Вкусен таралеж за парти



Рецепта от моето детство, която и до днес обаче впечатлява. Може да е за възрастни, може да е за детско парти, този Ежко Бежко е вкусен и ефектен. Ще са ви нужни и детски ръчички за помощ:)

Продукти:

За кюфтенца:

1 кг. кайма
1 филия хляб
1 главичка лук
2 яйца
сол, черен, червен пипер, чубрица


За пюрето:
1,200 кг. картофи
100 гр. масло
100 мл. прясно мляко
сол

За украса:
репички, краставица, маслини, клечки за зъби, маруля

Приготвяне:

Обелете и нарежете картофите. Сварете до омекване и отцедете водата. Намачкайте до гладкост, за да не останат бучки. Овкусете със сол, добавете маслото и разбъркайте. Добавяйте по малко от млякото, за да остане гъста смес, която може да се моделира. Оставете настрани да се охлади цялата смес.
Накиснете хляба във вода за няколко минути. Изцедете го добре. Към каймата добавете хляба , яйцата, подправките, ситно настъргания лук. Оформете с ръка малки топчета и подредете
върху силиконово фолио или хартия за печене в по-голяма тава. Изпечете на 200 градуса до готовност.
Избягвам пърженето, за реца не е толкова здравословно, а и при печене става по-бързо.
Готови сме с основните продукти. В поднос подреждаме малко маруля за тревичка, а върху нея оформяме телцето на таралежа. Набождаме всяко изстинало кюфтенце на клечка за зъби и чак тогава го подреждаме, като започваме отдолу нагоре. После правим очички и муцунка. Готови сме да сервираме!
Да ви е сладко!




2 коментара:

  1. А тук на морето такива вкуснотийки няма :-P Поздрави Траянче :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Децата, а и не само те харесват такива интересни решения, Траянче,
    много хубаво си оформила таралежчето - вкусно и апетитно.
    Благодаря за тази идея, поздрави и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)