петък, 3 октомври 2014 г.

Трошко


Този десерт можете да ядете само в едно разкошно заведение до Стара Загора, но няма да издавам кое е, защото много тайно пазят рецептите си:) Вече обаче може да си го приготвите и сами, защото аз разгадах как се прави. Името идва от натрошените бисквити отгоре, които се слагат за финал. Красотата е в простите неща и тук е така. Няколко съставки, а неповторим вкус.

Продукти:

2 малки пакета бисквити"Закуска"
500 гр. Маскарпоне
200 гр. бял шоколад
400 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. прясно мляко
1 к.ч. пудра захар
шепа пресни малини, стръкчета мента


Приготвяне:

Можете да направите  правоъгълна торта, както е в оригинал, или да поднесете в чаши.
Аз направих правоъгълна. Разбийте маскарпонето с пудра захар. Добавете заквасената сметана. Белият шоколад разтопете на водна баня и прибавете накрая на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Пригответе си формата и потапяйте всяка бисквита в затопленото мляко за секунди. Наредете един ред бисквити. Сложете една трета от крема. Отново нареждаме бисквити и крем и така до края. Завършваме с крем и слагаме за 3 часа в хладилник, да стегне. Режем на квадрати с големината на бисквитите, поръсваме с натрошена бисквитка, декорираме с малинка и мента, а защо не и с какао. 
Да ви е сладко!

14 коментара:

  1. Много бърз и приятен сладкиш. Да мина за парченце?

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче, браво! :) Отгатнала си тайната им. Сега има да съжаляват, че някой го приотвя още по-вкусно от тях. ;)
    Изглежда и звучи чудесно, браво! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Аааа, Траянче, не го крий, не го крий заведението :))
    Щом предлагат такива хубави десерти, сигурно и останалата част от менюто заслужава внимание.
    Наистина семпло, а много вкусно изглежда.

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусотия ,страхотен сладкиш,много ми допадна.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Оригинално заглавие!
    Добре че си разгадала тази вкуснотия и ни я предлагаш! Бързо приготвяне, без печене и разправии!
    Приятна петъчна вечер, Траяна!

    ОтговорИзтриване
  6. Аха, ще крият, но не знаят с кого си имат работа:) Чудесен десерт Траянче!

    ОтговорИзтриване
  7. :))) Траянче, съмнявам се нещо да ти се измъкне, само една хапка и рецептата вече е ясна:). Страхотен е Трошко, наистина звучи и изглежда сладовкусно. Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте! Ходил съм много пъти в това заведение, кухнята име уникална. Всеки път питам каква е рецептата за тази торта, но все казват, че е тайна на заведението. Благодаря за рецептата, между другото заведението се казва "Сребърно езеро" намира се извън града, имате ли път насам непременно го посетете. Имат и хотелска част със страхотни цени и условия. Благодаря много за рецептата!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Всеки път щом отидем там си поръчвам ТРОШКО. Заслужава да се опита.Но след като вече имам рецептата ще го направя.

    ОтговорИзтриване
  10. Не е точно има и сладка сметана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И в крайна сметка има ли сметана? Нека тези, които са пробвали рецептата да кажат дали е същия вкус?

      Изтриване
    2. Moje. Zamenete kvasenata sys sladka. Probvajte :)

      Изтриване
  11. Може ли да бъде украсена с фондан? Някой пробвал ли е?

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)