понеделник, 17 март 2014 г.

Стафер


Децата и съпругът обожават тестени изделия. Като гледам с каква скорост ги унищожават, почвам да се замислям. Скоро ще пукнат по шевовете дрехите си и ще ми излезе солено:) Тестените закуски вървят повече през зимата, добре че идва пролет и няма да предизвикваме килцата. Стафери се продават точно срещу нас в "Принс Хамбургер", опитвала съм ги и реших, че ще ги докарам на вид и вкус. Децата ги одобриха, да не кажа ометоха, така че рецептата им вече май не е тайна, поне за нас.

Продукти:

За тестото:

100 мл. кисело мляко
50 мл. прясно мляко
1 яйце
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
20 мл. вода
20- 30 мл. олио
брашно за меко тесто

За плънката:

200 гр. пилешко бяло месо
100 гр. гъби
3-4 кисели краставички
Лютеница или гъсто доматено пюре
риган, черен пипер

Приготвяне:

Разтворете маята в топла вода със захарта. Разбъркайте млеката с яйцето, добавете олиото, солта и омесете меко тесто. Оставете да втаса. В това време сварете месото и нарежете на едри кубчета. Запържете наситнените гъби в малко масло и ги отцедете от мазнината. Нарежете краставичките на ивички или кубчета. Късайте малки топки от полученото тесто. На намазнена повърхност разточете правоъгълник. Той трябва да е двойно по-дълъг от дължината на закуската. Намажете половината с лютеница или доматено пюре. Смесете пилешкото, гъбите, краставичките и подправките. Объркайте добре. Върху намазаната част разстелете от тази плънка. Захлупете с другата част и подпъхнете краищата отстрани надолу. Наредете в тавичка, застлана с хартия за печене, и изпечете в загрята фурна на 200 градуса до златисто. 
Моите станаха малко по-големи от купешките, тъй като тестото втаса добре:)
Да ви е сладко!



12 коментара:

  1. Траянчеее, колко мили спомени извикваш в съзнанието ми. Една година често бях в Стара Загора и съм хапвала от същите тези стафери. Ех, че красив град, да знаеш, че един ден мечтая да живея във вашия град. ;)
    Благодаря ти за подарената емоция!

    ОтговорИзтриване
  2. И у нас положението с тестото е подобно, разбирам те напълно :-D Аз не съм яла такива, но твоите ми харесаха :)
    Благодаря за споделянето :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна закуска,Траянче,как няма да им хареса!И аз бих излапала една топла-топла!Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, горе-долу се сещам за заведението ;)
    Чудесни си ги направила!
    Е, как няма да изчезнат :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Винаги е по-добре да предложиш домашния вариант на нещо готово. Чудно си се справила!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат много апетитни и звучат много вкусно...
    Благодаря за чудесната идея и хубава рецепта, Траянче.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересно тестено предложение! При нас има банички с плънка от пилешко. Изглежда много апетитно!
    Траянче, усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Как няма да се хареса на децата, като си ги направила като калцоне :) Супер са!

    ОтговорИзтриване
  9. Хм, ето нещо, което не съм чувала. Закуски с такова име при нас няма, но съм сигурна, че ще ми хареса много (нали и аз съм по тестото...)

    ОтговорИзтриване
  10. Не бях чувала за тези стафери! Звучат лесни и ароматни, а след като така бързо са изчезнали, значи и вкусът е гарантиран! :)
    Усмихната седмица, Траяни! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Охх, както съм гладна в момента... Много вкусно ми изглежда, ще се пробва задължително!

    ОтговорИзтриване
  12. Ще ги пробвам задължително, страхотни са, а и ги чувам за пръв път!:) Честита Пролет, мила, усмивки и прекрасно настроение!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли, Вашето мнение е ценно за мен! Така че не се колебайте да го споделите:)