Още е студено, така че сега му е времето за една баклава. Ако сте на диета, това не е вашата рецепта. Ако не сте - може:)
Продукти:
1п. фини кори/ аз ползвам "Фамилия"/
300 гр. счукани орехи + 3 с.л. захар
2 с.л. какао
400 гр. захар
400 мл. вода
1 лимон
1п. масло
Приготвяне:
Продукти:
1п. фини кори/ аз ползвам "Фамилия"/
300 гр. счукани орехи + 3 с.л. захар
2 с.л. какао
400 гр. захар
400 мл. вода
1 лимон
1п. масло
Приготвяне:
Смесете в купа орехите със захарта и какаото. Намажете с масло тавичката, в която ще печете. От един пакет кори на мен ми излезе една голяма тава и една малка. Направих два вида. В голямата редим кора, намазваме с масло и поръсваме с ореховата смес. И така до ръба. Разрязваме на парчета и печем на 180 градуса. От това, което ми остана, нарязах дълги ленти. В края на всяка сложих по малко плънка и навих на стегнато руло. Подреждаме рулата изправени. И тях изпичаме на 180 градуса.
От захарта и водата приготвяме гъст сироп, накрая добавяме кората на лимона и 3с.л. от сока му. Студената баклава заливаме с горещ сироп или обратно - гореща баклава със студен сироп. оставяме една нощ, да поеме сиропа. На сутринта изцеждаме остатъка, отново го погряваме и заливаме. Нищо сложно, просто трябва добре да се скрие, иначе не остава нито сироп за доваряване, нито баклава за заливане:)
Да ви е сладко!
Ех тези баклави :))
ОтговорИзтриванеМай всички ги обичат, особено когато изглеждат така апетитни :))
Чудна баклава! Веднага си бодвам няколко парченца, преди да са я налазили другите гладници :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Хм, жалко, че нямам път към Стара Загора...обичам баклава, а с присъствието на лимонов сок добива любимия ми вкус! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеНяма как да не ми е сладко с тази хрупкава и сочна баклава! Чудесна е! :)
ОтговорИзтриванеТраянче,не бих отказала баклава- по всякакво време си я обичам.
ОтговорИзтриванеЧудесна е!
Поздрави!
Чудесна е, Траянче!
ОтговорИзтриванеАма много, много симпатични баклавички си спретнала - супер апетитно изглеждат (-: И май досега не съм пробвала баклава с какао, та сигурно ще спретна една, докато е още така зимно (-:
ОтговорИзтриванеБаклавата ми е любима през зимата, през другото време предпочитам други сладкиши. И тъй като е зима, благодаря за удоволствието!
ОтговорИзтриванеТраяна,какви диети в тези студове,вредно е за организма!Точно си е времето за баклава!Чудесна си я спретнала!
ОтговорИзтриванеей така вече ми потекоха лигите...
ОтговорИзтриванеИ на диета да съм, бих я прекратила- изкусителна и неустоима е баклавата ти, Траянче!
ОтговорИзтриванеИ двата варианта са чудесни! Толкова апетитно изглеждат!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Обичам баклава по всяко време, Траяна,
ОтговорИзтриванетвоята изглежда страхотно ... и вече преглъщам:)
Сърдечни поздрави, сладък и усмихнат ден, Диана
Еееее,това вече е нечовешко......:)))))
ОтговорИзтриванеНе обичам, а обожавам този сочен десерт и ако продължаваш така, може да ми плащаш картата за залата :))). Страхотна е Траянка!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!